Sursa foto: Avocatul Poporului

(Non)Avocatul Poporului

denumirea pompoasă a unei instituții care nu a fost a poporului


09:06timp citire
1.363accesări
186cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Când auzi "Avocatul Poporului" te gândești că tu, ca om al poporului, ai o persoană care să-ți apere interesele, nu-i așa?

Nici vorbă!

Eu personal, NU mi-am dorit ca instituția Avocatul Poporului să fie condusă de angajații, cu rol de șefi, numiți de Parlament în ultimii 23 de ani. Pentru că pur și simplu NU AM ÎNCREDERE ÎN NIMIC PRODUS DE OAMENI PE CARE NU ÎI CUNOSC! Și în general nu am încredere decât în oamenii care mi-au câștigat încrederea în timp! Oameni cu care m-am contrazis. Oameni care mi-au demonstrat că îmi sunt parteneri de dialog și cu care, în ciuda divergențelor de opinie argumentate de fiecare dintre noi, am plăcerea de a discuta indiferent de "partea cui" este dreptatea. Eu greșesc, ei greșesc, toți greșim! Dar împreună încercăm să înțelegem punctul de vedere al celuilalt și să ne adaptăm!

Și ca să vedem cât de mult le pasă angajaților instituției Avocatul Poporului de imaginea pe care o are instituția, este suficient să vă uitați la logo-ul pe care îl are! Vă place? Așa se prezintă ei ca apărători ai drepturilor persoanelor fizice în România: copii de clasa a II-a știu să facă un simbol mai reprezentativ! Când demonstrezi tuturor că nu respecți imaginea publică a instituției, nu poți să crezi că vei fi respectat. Vreodată!


Constituția a uitat să spună ROLUL instituției Avocatul Poporului, printr-o "atentă" scăpare a făcătorilor "specialiști" în drept constituțional, la ordinul Regelui Soare al României - Parlamentul!

Astfel că în actuala Constituție despre instituția Avocatul Poporului se spune doar că:

Cap. IV Avocatul Poporului
Art. 58 - Numirea și rolul
(1) Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani pentru apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice. Adjunctii Avocatului Poporului sunt specializați pe domenii de activitate.
(2) Avocatul Poporului și adjunctii săi nu pot îndeplini nici o alta funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.
(3) Organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului se stabilesc prin lege organică.

Art. 59 - Exercitarea atribuțiilor
(1) Avocatul Poporului își exercită atribuțiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile și în libertățile lor, în limitele stabilite de lege.
(2) Autoritățile publice sunt obligate să asigure Avocatului Poporului sprijinul necesar în exercitarea atribuțiilor sale.

Art. 60 - Raportul în fața Parlamentului
Avocatul Poporului prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora. Rapoartele pot conține recomandări privind legislația sau măsuri de alta natura, pentru ocrotirea drepturilor și a libertăților cetățenilor.

Vedeți pe undeva să scrie că "ROLUL AVOCATULUI POPORULUI ESTE ..."?

Deci:

ROLUL AVOCATULUI POPORULUI NU ESTE DEFINIT ÎN TEXTUL CONSTITUȚIEI ACTUALE!

De ce ar fi fost important? Pentru că denaturarea rolului "subînțeles" din titulatura instituție a fost ușor de realizat prin legile subsecvente, încălcate timp de 13 ani, fără ca vreo "Curte Constituțională" să vrea să bage de seamă utilizarea unei terminologii incorecte în raport cu textul Constituției încă în vigoare!

Să ne aruncăm o privire în Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.Pentru știința poporului legea a fost modificată doar de opt ori, "întămplător" în date care prevesteau schimbări majore în societate.

La art.1 alin.(1) legea de acum spune că:
"Instituția Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice."

Inițial, textul suna așa:
"Instituţia Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în raporturile acestora cu autorităţile publice."

Schimbarea s-a produs în 16.01.2010 când cineva a băgat de seamă că în textul Constituției se vorbește despre persoane fizice și în lege se vorbește despre cetățeni! Această simplă schimbare denotă "competențele" profesionale ale membrilor din Comisiile Senatului și Camerelor Deputaților, dar, cum să nu, și ale Curții Constituționale a României, specialistă în acest tip de ... nuanțe, și ale Președinției României, care oricum nu prea a dat dovadă de atenție de-a lungul timpului.

Pentru cetățeanul de rând, un nimeni în ochii aleșilor, nuanța nu pare a avea vreun impact. Mai ales dacă ne uităm la definițiile celor doi termeni: cetățeni și persoane fizice. Totuși persoanele fizice pot fi și cetățeni ai altor state. Avocatul Poporului îi apără și pe aceștia!

Citind mai departe textul legii aflăm că întreaga conducere a instituției Avocatul Poporului este numită de Parlament! Și are libertatea de a ... NIMIC! Are doar libertatea de a se supune Parlamentului!

Textul legii este plin de cuvintele "poate să ...". Poate să se autosesizeze, poate să constate, poate să ... poate să ...

Este forma politicoasă pentru a exprima dacă "dacă are chef"! Dacă nu are chef ... nimeni nu pățește nimic! Pentru că reprezintă persoanele fizice, ar trebui ca persoana fizică să fie cea care să atace INACȚIUNEA! Deci nicio șansă să se ajungă la așa ceva, știut fiind că persoanei fizice îi este frică să se ia la trântă cu o ditamai instituție!

Atunci când ai de-a face cu mâncători de buget, inutili folosului general al societății, trebuie să iei măsuri. Măsuri care să însemne SARCINI ȘI OBLIGAȚII, DREPTURI DE ACȚIUNE, SANCȚIUNI pentru executarea deficitară sau neexecutarea obligațiilor.

Instituția numită acum "Avocatul Poporului" a devenit prin comportamentul etic și moral, instituție anexă a unui Parlament despotic! Un fel de avocat al toporului parlamentar!

Dincolo de manifestările de ură sau de simpatie față de acțiunea sau inacțiunea angajaților a căror imagine este asociată cu instituția, conceptul de Avocat al Poporului trebuie redefinit. Pentru ca instituția "Avocatul Poporului" să reprezinte, cum rezultă firesc din denumire, interesele poporului ar trebui să existe ALEGEREA DE CĂTRE POPOR a celor care le va reprezenta interesele pentru o perioadă de timp.

Textul dintr-o Altă Constituție, rațională, ar spune că:

Art.3 - Constituția

 • (3) Se stabilește că instituțiile de control cetățenesc care se vor supraveghea permanent și activ activitatea celor trei puteri sunt:
  • 1. Avocatul Poporului pentru Parlamentul României
 • (5) Procesul de modificare, anulare, adăugare a oricărui text inclus în Constituție se va iniția automat la solicitarea a minim 5% din cetățenii cu drept de vot exprimată în scris și depusă la Avocatul Poporului.

SECȚIUNEA III - CONDUCERE ȘI CONTROL

Subsecțiunea A - CONDUCEREA LA NIVEL NAȚIONAL

Capitolul I - REFENDUMUL

Art. 44 - Referendumul național

 • (1) Se poate iniția de către:
  • 1. Un Comitet de inițiativă compus din minim zece cetățeni cu drept de vot, la solicitarea a minim 5% din cetățenii cu drept de vot, exprimată în scris și depusă la Avocatul Poporului.
  • 2. Avocatul Poporului în cazul tratatelor și acordurilor internaționale

Capitolul II - PARLAMENTUL

Art. 46 - Mandatul de reprezentare din partea cetățenilor:

 • (2) Se transmite printr-o declarație depusă la Avocatul Poporului prin care identifică în mod unic persoana care îl va reprezenta în Parlament începând cu data specificată în declarație.

Art. 48 - Locurile în Parlamentul României sunt ocupate cu respectarea următoarelor condiții:

 • (2) Lista tuturor candidaților, însoțită de autobiografie și de programul politic asumat, este prezentată pe public pe pagina web a Parlamentului, a Avocatului Poporului și a fiecărei Primării.
 • (3) Ocuparea unui loc în Parlamentul României este posibilă dacă:
  • 1. Fiecare loc în Parlamentul României este acordat unui candidat prin decizia personală a cetățenilor cu drept de vot exprimată prin mandat scris predat Avocatului Poporului.

Art. 55 - Inițiativele legislative

 • (1) Pot fi depuse de:
  • 5. Avocatul Poporului

Art. 56 - Nicio lege organică sau ordinară nu poate intra în vigoare fără avizul favorabil emis de Avocatul Poporului, după stabilirea formei finale a textului legii.

Subsecțiunea C - ORGANELE DE CONTROL CETĂȚENESC

Capitolul I - AVOCATUL POPORULUI

Art. 70 - Avocatului Poporului este instituția care exercită controlul respectării Constituției de către textul legilor care urmează să fie adoptate de Parlamentul României.

Art. 71 - Avocatul Poporului este instituția care:

 • (1) asigură respectarea Constituției în numele cetățenilor;
 • (2) asigură reprezentarea din oficiu a cetățenilor în fața autorităților;
 • (3) asigură respectarea independenței puterilor în stat;
 • (4) asigură preluarea documentelor necesare inițierii referendumului național la inițiativa cetățenilor;
 • (5) poate iniția un referendum național;
 • (6) validează referendumurile și rezultatele acestora;
 • (7) asigură consultarea publică a cetățenilor pentru o perioadă de minim 10 zile și maxim 30 de zile;
 • (8) asigură transparența consultării publice garantând că toate comunicările, punctele de vedere, observațiile, propunerile primite din partea cetățenilor sunt publice și vor fi publicate online pe măsură ce acestea sunt transmise;
 • (9) emite avizele favorabile sau nefavorabile asupra textelor propuse pentru legiferare;

Art. 72 - Conducerea instituției Avocatului Poporului este asigurată:

 • (1) la nivel județean - de șapte persoane alese, pentru o perioadă de trei ani, prin vot secret, universal, egal, direct și liber consimțit de către cetățenii cu drept de vot cu domiciliul stabil în acel județ.
 • (2) la nivel național - de cinci persoane alese anual prin votul deschis al reprezentanților aleși în județe.

Cred că este mult mai clar ROLUL INSTITUȚIEI AVOCATUL POPORULUI

Pentru că ne aflăm încă în procesul de analiză a propunerilor primite prin email de la cetățenii responsabili, vă invităm să ne trimiteți, celor care nu au trimis și care doresc să contribuie cu opinii, propunerile dvs. de îmbunătățire și completare a acestor texte. Puteți consulta textul propus în forma actualizată accesând www.altaconstitutie.ro.

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Liviu Cornel Popa

Redactor Șef

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

28.01.2021
1.025 afișări
27.01.2021
994 afișări
26.01.2021
957 afișări
23.01.2021
1.003 afișări
22.01.2021
932 afișări
22.01.2021
866 afișări
26.12.2020
1.512 afișări
25.12.2020
999 afișări
22.12.2020
1.830 afișări
19.12.2020
1.409 afișări
14.12.2020
1.106 afișări
01.12.2020
1.334 afișări
25.11.2020
948 afișări
23.11.2020
910 afișări
15.11.2020
1.119 afișări
11.11.2020
1.085 afișări
10.11.2020
1.060 afișări
09.11.2020
790 afișări
09.11.2020
909 afișări
06.11.2020
747 afișări
05.11.2020
999 afișări
04.11.2020
918 afișări
30.10.2020
1.361 afișări
07.10.2020
1.435 afișări
29.09.2020
1.300 afișări
20.09.2020
1.863 afișări
14.09.2020
1.247 afișări
12.09.2020
768 afișări
12.09.2020
1.271 afișări
30.08.2020
899 afișări
18.08.2020
870 afișări
17.08.2020
1.021 afișări
11.08.2020
1.361 afișări
28.07.2020
698 afișări
23.07.2020
1.475 afișări
16.07.2020
966 afișări
15.07.2020
994 afișări
14.07.2020
1.412 afișări
08.07.2020
1.190 afișări
06.07.2020
1.347 afișări
01.07.2020
3.831 afișări
01.07.2020
904 afișări
30.06.2020
891 afișări
29.06.2020
1.220 afișări
28.06.2020
1.177 afișări
28.06.2020
1.222 afișări
27.06.2020
1.091 afișări
27.06.2020
1.104 afișări
24.06.2020
1.893 afișări
22.06.2020
928 afișări
22.06.2020
1.363 afișări
18.06.2020
1.751 afișări
16.06.2020
4.729 afișări
15.06.2020
949 afișări
14.06.2020
1.438 afișări
14.06.2020
2.300 afișări
13.06.2020
1.196 afișări
12.06.2020
772 afișări
12.06.2020
1.506 afișări
10.06.2020
1.588 afișări
08.06.2020
42.365 afișări
04.06.2020
1.808 afișări
03.06.2020
1.086 afișări
01.06.2020
1.236 afișări
31.05.2020
1.273 afișări
30.05.2020
1.186 afișări
28.05.2020
4.660 afișări
27.05.2020
1.153 afișări
26.05.2020
1.624 afișări
21.05.2020
3.253 afișări
21.05.2020
3.162 afișări