Încărcare
În orice tip de document care privește o țară întreagă existenta definițiilor unor termeni și expresii este necesară. Evitarea confuziilor de orice fel legate de definiții "nuanțate" ale termenilor poate genera (și deja a făcut acest lucru) legislație contradicțorie, interpretabilă și cu efecte nefaste în viața cetățenilor.
Prin proiectul ALTĂ CONSTITUȚIE propunem următorul set de definiții care să fie utilizate UNITAR în toată legislația subsecventă viitoare Constituții a României:
Art. 1 - Pentru aplicarea prezentei Constituții, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:
(1) Constituția este ansamblul normelor, principiilor și valorilor stabilite prin votul majorității cetățenilor români cu drept de vot exprimat liber, aplicabile pe teritoriul României, prin care sunt stabilite drepturile și obligațiile tuturor cetățenilor români, precum si principiile de baza ale organizării și funcționării statului român.
(2) Țara este teritoriul locuit de poporul român, organizat din punct de vedere administrativ și politic într-un stat
(3) Statul este instituția suprastructurală, instrument principal de organizare politică și administrativă prin intermediul căruia se exercită funcționalitatea sistemului social și sunt reglementate relațiile dintre oameni.
(4) Norma este regula, dispoziția, etc. obligatorie, fixată prin lege sau prin uz, recunoscută ca obligatorie sau recomandabilă
(5) Principiul este elementul fundamental, ideea, legea de bază pe care se întemeiază sistemul politic, juridic, normele de conduită etc.
(6) Valoarea este însușirea unor lucruri, fapte, idei, fenomene de a corespunde necesităților sociale și idealurilor generate de acestea, o sumă a calităților care dau preț unui obiect, unei ființe, unui fenomen, etc., care stabilesc importanța, însemnătatea, prețul, meritul.
(7) Național atribut care stabilește apartenența la o națiune.
(8) Națiunea este comunitatea umană caracterizată prin unitatea de teritoriu, de conștiință a identității istorice și culturale, originilor genetice comune și, în general, prin unitate de limbă, valori și religie.
(9) Suveran înseamnă deasupra tuturor, cu o mare autoritate, care are autoritatea supremă.
(10) Unitar este atributul prin care se arată că formează un singur tot, un întreg, omogen.
(11) Independent arată că nu depinde, nu atârnă de cineva sau de ceva în sens politic și/sau economic, liber, neatârnat, autonom, nestăpânit și neexploatat de alt stat.
(12) Indivizibil arată că nu este divizibil, nu poate fi divizat, împărțit.
(13) Drapelul este semnul distinctiv al unui stat, al unei subdiviziuni teritoriale legal constituită, al unei unități militare, al unei organizații, asociații etc. reprezentat printr-o bucată de pânză sau de mătase, într-una sau în mai multe culori, adesea cu o emblemă sau cu o stemă, prinsă de o lance de lemn, steag.
(14) Familia este formă socială de bază, realizată prin actul căsătoriei civile, care unește soțul și soția (părinții) și pe descendenții acestora (copiii necăsătoriți), aflați în aceeași gospodărie.
(15) Familia restrânsă este familia formată din părintele singur, însoțit de copii minori sau necăsătoriți, care locuiesc la aceeași adresă.
(16) Soțul este persoana născută cu sex masculin, care, la data încheierii căsătoriei și pe durata acesteia, își păstrează sexul.
(17) Soția este persoana născută cu sex feminin, care, la data încheierii căsătoriei și pe durata acesteia, își păstrează sexul.
(18) Reprezentativitatea este atributul asociat unei persoane care, la cererea sa, ocupă un loc sau o funcție prin care își asumă obligația de a reprezenta interesele fiecărui cetățean cu drept de vot care l-a desemnat.
Aveți propuneri de îmbunătățire?