Amza Pellea - Nemuritorul

in memoriam


03:28timp citire
1.699accesări
492cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Astăzi, la 12 decembrie, se împlinesc 37 de ani de la trecerea în neființă a actorului de geniu Amza Pellea. "Întotdeauna cald și prietenos ca o zi luminoasă de vară", așa cum îl caracteriza Sanda Toma, Amza Pellea apare pe lume în 1931, la Băilești, din regiunea Olteniei, într-o familie cu cinci copii. 


A fost înzestrat cu un talent cinematografic de excepție. Amza Pellea nu poate fi numit un simplu interpret, ci chiar un creator de personaje. A insuflat viață și credibilitate multor figuri proeminente ale istoriei noastre, însă a rămas în mentalul colectiv românesc drept "Nea Mărin". 

Radu Beligan spunea desprea Amza Pellea: "L-am îndrăgit şi l-am admirat de la început şi, fiindcă vieţile noastre s-au împletit la un moment dat, am trăit împreună ani de-a rîndul în atmosfera unică a Teatrului de Comedie, eu mereu fascinat de personalitatea lui nepereche. (...) Amza era mai mult decît un mare actor. Era un om de care fiecare din noi avea nevoie. El aducea în dulceaţa prieteniei un umăr solid pe care te puteai sprijini în clipele grele, o înţelepciune care venea de departe, din străbuni, o cinste şi o  curăţenie morală fără nici o umbră. Generos şi bun ca o pîine de la ţară, scăpărător de inteligenţă, plin de fantezie şi de farmec."

În anul 1977 a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul din filmul "Osânda". Jucând rolul țăranului Manlache Preda, Amza Pellea a reușit să încânte publicul din întreaga lume. Numele lui a devenit un răsunet.

Într-un interviu pe această temă, Amza Pellea amintește: "Cred că și eu am devenit cunoscut ca actor datorită filmului. În Setea am avut un rolișor mic. Se pare că am fost remarcat de specialiști în Tudor, unde jucam pe unul din căpitani. Am mai apărut în diverse filme de la Neamul Șoimăreștilor la Haiducii; au urmat Dacii, film în care mi s-au relevat probleme mai complexe. Abordam un personaj despre care spectatorii aveau o imagine preconcepută. Aceeași problemă, amplificată, m-a îngrozit atunci când s-a apropiat turnarea filmului Mihai Viteazul. Nu puteam nici să abordez doar datele legendei eroului, nici să mă suprapun personajului. Căutam punțile de trecere. Muncă meticuloasă, complexă. Trebuia calculat totul, de la expresia feței la ritmul pașilor."

Amza Pellea a interpretat o gamă întreaga de roluri - de la cele comice până la altele tragice. Este reprezentantul promoției de Aur a teatrului românesc, cu peste 80 de roluri puse în scenă la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și la Teatrul Național din București. A jucat în peste 50 de filme, încântând inimile și sufletele românilor.

Se stinge din viață din pricina unei boli incurabile la 12 decembrie 1983. Chiar dacă fizic nu se mai află printre noi, energia sa și amintirile încă sunt vii. "Oricât voi trăi și oriunde va fi să mor, rămân băileștean până în străfundul sufletului". (Amza Pellea) 

surse:
- Biblioteca Bucureștilor, anul IX, nr. 4, aprilie 2006;
- Ioana Ivan, "12 decembrie: moartea lui Amza Pellea", în Active News, la data de 11 decembrie 2019, disponibil la adresa activenews.ro;
- Grupul Humanitas, "Autori: Amza Pellea", disponil la adresa humanitas.ro;
- Agenția Națională de Presă AGERPRES, "Destinație: România. Casa memorială Amza Pellea din Băilești, loc de pelerinaj pentru admiratorii marelui actor", la data de 10 septembrie 2014, disponibil la adresa agerpres.ro;

 

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Andrei-Mihai Drăgulin

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

12.12.2020
1.699 afișări
07.12.2020
2.578 afișări
27.11.2020
1.621 afișări