Sursa foto: Agerpres

Aniversarea eroului Avram Iancu

București, 24.06.2020, ora 12:00, la statuia Crăișorului din fața Sfintei Biserici Kretzulescu


02:11timp citire
1.582accesări
145cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


24 Iunie 1824... se năștea steaua Apusenilor și a moților, Avram Iancu, Erou al Națiunii Române...!

Veniți români cu flori și Sfântul Tricolor să aureolăm memoria postumă a celui care s-a stins pentru iubita sa națiune și pentru fericirea ei. Veniți români să dăm un semn de existență istorică, nația română nu a murit, se adună în jurul simbolurilor naționale... cum se adună pribegii la locul nașterii în noaptea ÎNVIERII...!

Veniți români să ne onorăm pe noi înșine! Crăișorul ne-a onorat cu prețul neprețuit al vieții sale, ne-a arătat că suntem neam pașnic de învingători, veniți români să dăm un sens cardinal destinului nostru și destinului patriei române!

Noi suntem onoarea sau dezonoarea nației române!

NR:
(1) Poate că într-un viitor apropiat Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic – AMPT care este un serviciu public de interes local al Municipiului București, persoană juridică de drept public, finanțată din subvenții de la bugetul local al Municipiului București și din venituri proprii. AMPT care a fost înființată în anul 1999, prin Hotărârea nr. 85/08.04.1999 a Consiliului General al Municipiului București, se va îngriji să prezinte pe pagina web https://www.ampt.ro/ro/monumente și această statuie.
(2) Citiți: Legea nr. 230/2016 - pentru declararea lui Avram Iancu "Erou al Naţiunii Române" 


TESTAMENTUL LUI AVRAM IANCU!

"Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acum, durere, fără mult succes, dar tocma acum cu întristare văd că speranţele mele şi jertfa adusă se prefac în nimica. Nu ştiu câte zile mai pot avea. Un fel de presimţire îmi pare că mi-ar spune că viitorul este nesigur.

Voiesc dară şi hotărât să dispun ca după moartea mea toată averea mea mişcătoare şi nemişcătoare să treacă în folosul naţiunii şi întru ajutorul înfiinţării unei academii de Drepturi, tare crezând că luptătorii cu arma legii vor putea scoate drepturile naţiunii mele.

Câmpeni, 20 decembrie 1850, Avram Iancu, avocat."

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

scriitor, jurnalist, istoric literar Laurian Stănchescu

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

29.06.2020
1.033 afișări
19.06.2020
1.582 afișări
26.05.2020
1.104 afișări