Trei obiective naționale ignorate în campania electorală inutilă a alegerilor generale din 2020

pentru că sunt disprețuite


06:06timp citire
629accesări
87cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Aveți mai jos trei obiective naționale majore, care nu au nicio șansă de a fi dezbătute în inutila campanie electorală care începe joi: 


Obiectiv strategic pe termen scurt: o plasă de siguranță socială (social safety net), este imperativ și urgent necesară.

Un prim pachet de instrumente ale acesteia ar putea fi scutul ranforsat al dării în plată, plafonarea dobânzilor la credite, revizuirea contractelor împovărătoare denominate în valută, redresarea financiară, cu scopul reducerii poverii datoriilor sau chiar al descărcării de datorii (discharge), în vederea reintegrării sociale a debitorilor ruinați, dar onești*.

În plus, în special pentru șomeri, ar trebui introduse și alte instrumente de sprijin, din gama plasei de siguranță socială, cum ar fi venitul de bază necondiționat (unconditional basic income), orientat către valoarea coșului minim de consum și exclus de la orice formă de executare silită (insesizabil).

Protecția locuinței familiale trebuie expres prevăzută in lege, pentru ca oamenii să nu mai fie atât de ușor de aruncat în stradă**.

Obiectiv strategic pe termen mediu: întreprinderile mici și mijlocii (IMM) sunt sistemul sanguin al economiei***

Fără IMM-uri nu există economie, companiile mari nu pot produce și vinde direct consumatorilor, având imperioasă nevoie de implicarea IMM-urilor în lanțurile (scurte, medii sau lungi) de aprovizionare;

IMM-urile sunt clienți ai băncilor, chiriași ai spațiilor comerciale, ocupă spații de birouri, plătesc rate de leasing și utilități, taxe, impozite și contribuții și furnizează locuri de muncă ori alte surse de venituri, cu care persoanele fizice își finanțează nevoile de trai, ratele la bănci, taxele, impozitele și contribuțiile.

Așadar, statul ar face o afacere foarte bună dacă ar sprijini IMM-urile, măcar prin implementarea rapidă a Directive restructurării* și prin persuasiunea exercită asupra fiscului și asupra băncilor pentru a accepta că marea majoritate a IMM-urilor sunt viabile și oneste și merită, inclusiv din perspectivă strategică, șansa restructurării, executarea silită automatic sau falimentul cvasi-invariabil al IMM-urilor fiind auto-destructiv pentru fisc, bănci și comunitate.

Statul ar trebui, de asemenea, să sprijine consumul sănătos, din venituri proprii, fiscalizate, ale persoanelor fizice (și nu consumul pe credit).

Dacă crește consumul, crește producția, crește nivelul încasărilor din TVA la bugetul de stat și, deci, există finanțare realistă și motivații oneste pentru noi investiții publice sau private; invers, când scade consumul, în mod clar urmează scăderea economică, atât la nivel macro, cât și la nivel micro sau individual.  

Obiectiv strategic pe termen lung:

Niciun drum intre orașe importante ale țării nu durează mai mult de 4 ore. Pentru asta este nevoie de 2.000 de km de autostradă și de 2000 de km de cale ferată de mare viteză, separată de transportul de marfă.

Niciun pacient nu face mai mult de două ore pană la un spital complet dotat, inclusiv pentru transplant. Pentru asta este nevoie de 12 spitale regionale complet dotate și cu personal specializat suficient.

Dacă vrem educație și vrem să contăm în cercetare, trebuie puse la punct 10 centre universitare publice cu câte 100 de mii de studenți și cu cadre didactice suficient de bine plătite pentru a nu fi nevoiți să cocheteze și cu privatul.

Mai ales pentru că aceste obiective strategice ar da de lucru IMM-urilor și populației pe zeci de ani de acum încolo, generând taxe, impozite și contribuții suplimentare, există bani suficienți pentru asemenea obiective (care aduc creștere economica durabila si locuri de munca), întrucât se pot reorienta în buget banii alocați pentru ajutoare de stat inutile sau ilegale, pentru contracte - cadou oferite prietenilor și sponsorilor politici și pentru investiții idioate sau inutile; suplimentar, statul s-ar putea împrumuta pe termen lung de la populație (și nu exclusiv de la bănci), sumele obținute urmând a avea ca destinație precisa finanțarea proiectelor de mai sus.

În final, iată două lecții „oferite” de pandemie, pe care nu le va deprinde niciun politician dintre cei care sunt, în prezent, sub lupa serviciilor secrete: 

  1. cei care dețin lichidități sau rezerve și pot să își achite datoriile, trebuie determinați să plătească.

Nu este normal ca, alături de amărâții economiei și ai societății, să fie păsuiți sau iertați de datorie și marii actori economici, cum ar fi corporațiile multinaționale.

Este odios să aștepți donații de la public pentru finanțarea spitalelor falimentare și să nu colectezi zeci de miliarde de la corporații și de la bănci.

Este aberant să le permiți în continuare celor obișnuiți cu ”optimizarea fiscală” să exporte profitul în țările de origine sau off-shore, în condițiile în care ai nevoie de bani publici pentru a salva țara de la faliment și te împrumuți la costuri astronomice, pe perioade de câteva decade, amanetând viitorul generațiilor următoare.

  1. Nu privatizezi, nu vinzi și nu abandonezi producția de medicamente, vaccinuri si echipamente medicale.

Nu îți exporți masa lemnoasă, cerealele si energia.

Nu concesionezi pe nimic rezervele minerale.

Nu abandonezi sarcina fundamentală a statului de a asigura educația și sănătatea populației, în favoarea unei aberații libertariene de privatizare.

*aceasta este chiar o cerință a UE, care trebuie să intre in vigoare în România până, cel mai târziu, în 19 iulie 2021; este vorba de Directiva UE nr.1023/2019 privind redresarea, descărcarea de datorii și decăderea din dreptul de a face afaceri sau datorii

**de reținut că există în Parlament o astfel de lege, dar este blocată în comisiile Camerei deputaților, pentru că nu o vor Cîțu, Orban și Ciolacu; de asemenea, legea plafonării dobânzilor la credite este atacată la CCR (care a amânat de 5 ori pronunțarea) de coaliția PNL - USR (care a utilizat ca motivare fix luarea de poziție anti-legi anti-cămătărie a lobbiștilor bancari si a BNR); în fine, există un proiect de lege de conversie la cursul istoric a creditelor în valută, blocată în sertarele președintelui Camerei Deputaților, Ciolacu; nu vreau să trivializez, dar hai să ne imaginăm cât de cinic ar suna sloganul ”stai acasă, salvează vieți” pentru cineva care ar urma să fie evacuat din casă, prin martie - aprilie 2021, de o bancă sau de un colector de creanțe ...  

***în categoria IMM-urilor sunt incluse și persoanele fizice autorizate, profesiile liberale sau reglementate precum și toate persoanele care realizează venturi din activități independente, continue sau ocazionale, cu sau fără salariați

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Prof.Univ.Dr. Gheorghe Piperea

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

31.10.2020
629 afișări
17.09.2020
1.092 afișări
17.06.2020
1.359 afișări
16.06.2020
1.234 afișări
10.06.2020
25.428 afișări