Danemarca și condițiile de muncă pentru români în actuala criză


05:02timp citire
3.935accesări
138cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Trebuie să remarc faptul că în ultima perioadă s-a dezvoltat o preocupare accentuată a românilor cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a lucra în Danemarca în contextul crizei actuale legate de COVID-19. Este cunoscut faptul că internetul abundă de informații, însă nu toate vin din surse avizate sau verificate și acest lucru pune în dificulate multe persoane care, fie iau decizii bazate pe informații superficiale, fie devin confuze și, asfel, ajung în cele din urmă la avocat sau la alți specialiști pentru a fi ajutate. 


Deși Danemarca este o societate deschisă și informarea cetățeanului este o prioritate, de multe ori informația trebuie explicată, interpretată și adaptată individual. Interesul românilor pentru piața muncii din Danemarca se manifestă ușor ascendent în această perioadă pe fondul situatiei create de pandemie în care multe state europene au redus semnificativ mai multe sectoare de muncă. Spre deosebire de alte state europene, Danemarca nu și-a închis industria și nici nu a blocat oportunitatea resortisanților europeni de a ocupa un loc de muncă în această țară. Desigur, au existat și există câteva restricții care au creat un oarecare disconfort, în sensul că unele afaceri au fost o vreme închise și reamintim aici barurile, restaurantele, afacerile hoteliere și altele care ofereau posibilitatea unor reuniuni mari de persoane. Au existat și companii care au intrat în faliment și chiar unele care au concediat personalu în timpul acestei crize, din lipsă de activitate. Toate acestea nu au dus la o destabilizare marcantă a economiei Danemarcei. Guvernul a luat măsuri de ameliorare a efectelor sociale, iar fondurile de șomaj i-au preluat pe cei concediați și asigurați și i-au asistat în toată această perioadă. Astfel, majoritatea rezidenților au trecut ușor peste această perioada dificilă.

Cu toate acestea, în Danemarca există companii care au nevoie stringentă de personal și mai ales de personal calificat. Întrucât forța profesională calificată indigenă nu este suficientă pentru a satisface aceste necesități, marile companii importă forță de muncă cu preponderență din țările estice ale Europei. Există multe oportunități de angajare într-o gamă largă de domenii cum ar fi construcțiile, industria siderurgică, industria energetică, zona transporturilor, fără a omite să nominalizez zona agriculturii și a zootehniei. Acestea din urmă au o pondere extrem de mare în Danemarca și oferă, pentru cei care provin din mediul rural, multe oportunități de angajare de la locuri de muncă permanente până la oferte pentru sezonieri, a căror muncă este mult mai bine remunerată decât în alte state europene. Există câteva moduri prin care românii pot ajunge să se angajeze în Danemarca: fie pot apela la instituții private, fie la oficiile pentru ocuparea forței de muncă din România sau pot accesa direct organisme ale instituțiilor statului Danez care pun la dispoziția acestora și informații în limba română.

Cu toate acestea românii care se decid să caute un loc de muncă în Danemarca trebuie să acorde atenție la câteva aspecte:

Salariul: trebuie avut în vedere că, spre deosebire de România unde se obișnuiește negocierea cu angajatorul a salariului net, în Danemarca se negociază salariul brut. Acesta este motivul pentru care unii muncitori români percep greșit valoarea efectivă a venitului negociat și acceptă contractul de muncă de care se arată nemulțumiți ulterior. Nemulțumirea vine în contextul în care identifică faptul că sumele stipulate în contract sunt sume brute și nu nete așa cum sunt familiarizați să negocieze în România. În Danemarca din salariul negociat angajatul datorează impozite stabilite procentual care diferă de la o regiune la alta. 
De asemenea trebuie știut că salariul se stabilește de regulă pe ora lucrată și se calculează prin operația aritmetică de înmulțire a orelor lucrate efectiv cu valoarea venitului brut pentru aceste ore. Deasemenea este reglementat faptul că orele lucrate peste programul normal de lucru, orele de noapte, orele lucrate Duminică sau în zilele de sărbătoare se plătesc cu aplicarea unui supliment.

Contractul de muncă: toate persoanele care lucrează în Danemarca sunt angajate pe bază de contract. Perioada maximă în care o persoană poate lucra fără contract este de o lună de zile. Contractul trebuie să conțină clauzele esențiale ale desfășurării raportului de muncă. Dacă, de pildă, contractul de muncă face trimitere la un acord aplicabil domeniului de muncă, atunci raportul de muncă este supus acestui acord și este indicat că angajatul să  citească atent conținutul lui împreună cu contractul, spre a se angaja în cunoștință de cauză. 
În esență, aceste acorduri au rolul unui contract colectiv de muncă și conțin clauze importante pentru viitorul raport de muncă. 

Permisul de muncă: cetăţenii UE/SEE pot călători liber în Danemarca pentru a lucra. Dacă lucrează în Danemarca mai puţin de trei luni, nu este necesar să dețină un permis de muncă sau şedere, dar vor avea nevoie de un card pentru impozite. Lucrătorii pe termen lung, mai mare de trei luni, trebuie să obțină un certificat de înregistrare atunci când încep să lucreze. Persoanele care lucrează în Danemarca mai mult de 185 de zile într-un an calendaristic, sunt considerate rezidente chiar dacă nu și-au înregistrat o rezidență fizică. 

Prin urmare actuala criză nu este un impediment pentru cei care vor să lucreze în Danemarca și nu ține la granițe muncitorii.

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Av. Radu-Mihail Ionescu

corespondent

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

22.01.2021
713 afișări
21.05.2020
3.935 afișări