De ce este nevoie de un alt fel de presă?

De ce noul ziar "România Rațională"?


04:20timp citire
3.407accesări
88cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


”Școala de presă”, nu cea a anilor `90 a lui Ion Cristoiu (alias Coroiu în evidențele securității ceaușiste), trebuie reinventată, regândită, primenită și curățată de impostori, mercenari, scribaci fără cultură, talent scriitoricesc, demnitate deontologică și moralitate. Dacă brontozaurii presei uteciste și a presei postcomuniste, între care Cornel  Nistorescu, Horia Alexandrescu, Ion Cristoiu și alții asemenea lor, agresivi, lacomi și gomoși, mizerabilizează mogulic peisajul confuz al presei libere (la corupție, manipulare mediatică, intoxicare și merceneriat poilitic), în același timp, facultățile de comunicare și jurnalism, din păcate, nu au furnizat, cum se spera, o nouă generație performantă de jurnaliști cu vocație.


Marea majoritatea a absolvenților numeroaselor și dubioaselor universități de profil, și-au căutat și își caută șansele în alte domenii, prin antologicele pile și relații, și foarte puțini tineri cu har au abordat cariera ziaristică mai ales în radio și televiziune, și și mai puțini în presa scrisă în care prestează munca de jos de corectori, redactori anonimi, reporteri de teren puși să vâneze evenimente mărunte, penibile, scandaluri, bătăi, amantaslâcuri, incendii, furtișaguri, derapaje atitudinale ale notorietăților, contribuind, în schimbul unui salariu de mizerie, la cancanizarea domeniul mediatic și la alterarea sistematică a menirii presei de formatoare de opiniea, fenomen la care contribuie trecerea în format digital a ziarelor și revistelor, renunțarea la tirajele print și tabloidizarea excesivă, amorală, a tot mai puținelor publicații care supraviețuiesc financiar.

Este vremea multor schimbări și redirecționări, după criza mondială cauzată de pandemia Covid-19, nici un stat nu va rămâne neafectat și neprovocat la adaptare și trecerea la un alt mod de a face politică, sociologie, economie, cultură, artă, educație, presă... Încercând să anticipez, în mare, cum va fi reconfigurată lumea de după pandemie și criza economică inevitabilă socială, financiară, alimentarîă, medicală, etc., îndrăznesc să anticipez că nici presa nu va rămâne indiferentă la noile cerințe și soluții de care umanitatea are nevoie. Cum nu și presa românească mult denaturată și aproape în totalitate confiscată? Șomajul în cadrul acestei bresle și neîmplinirea profesională a absolvenților universităților de profil sunt bine cunoscute, iar migrația spre alte profesiuni sub demnitatea aspirației licențiaților în jurnalism reprezintă una dintre gravele consecințe ale erorilor și abuzurilor sistemului și a diriguitorilor României din ultimii treizeci de ani. ”Școala de presă” a viitorului trebuie regândită și adaptată grabnic noilor provocări ale istoriei în care vom păși curând fie întunecați, înrăiți și slăbiți, fie mai luminați, mai buni și mai întăriți.

De aceea, dragi prieteni jurnaliști, scriitori, plasticieni, actori, oameni de cultură, de educație, de știință, de spiritualitate, academicini, cercetători, universitari, experți, reprezentanți ai societății civice, dar și ai partidelor noi de bună credință, vă dau de știre că, deja, căpătă viață publicistică Ziarul ROMÂNIA RAȚIONALĂ, tipărit săptămânal, dar și cotidian în în mediul online. Aflându-ne în etapa de organizare și alcătuire a echipelor redacționale, editorii noii publicații lansăm invitația deschisă tuturor oamenilor de condei,artă și presă, să ni se alăture în acest îndrăzneț proiect publicistic naționalist, patriotic, obiectiv și neutru care, va veni în întâmpinarea cererii tot mai vehemente de editoriale, știri, informații, analize, cultură, literatură, recenzii, anchete, interviuri, cronici, convorbiri și opinii care să aducă jurnalismul în ierarhia valorică și deontologică autentic democratică, parte esențială a puterii în stat, fără îngrădirea dreptului la liberă opinie și exprimare. Invitația noastră se adresează mai ales tinerilor dedicați jurnalismului și scrtisului, în general, care își vor putea găsi locul visat în carieră și viață, având posibilitatea de a debuta și afirma publicistic, mai ales că editorii Ziarului ROMÂNIA RAȚIONALĂ au în vedere alocarea, cu timpul, a unor fonduri atrăghătoare de răsplătire a colaboratorilor, așa cum ni se pare firesc să procedăm câtă vreme vom accesa resurse financiare cinstite, din vânzări, din sponsorizări oneste, din publicitate corectă și din redirecționări a unor cote din impozitul pe venit de către cititori ziarului și susținătorii proiectelor noastre, dintre care, cel deja în derulare, denumit sintetic ALTĂ CONSTITUȚIE, este cel mai important și mai mari șanse de reușită. Cu atât mai mult, nevoia stringentă de un altfel de presă, de un altfel de politică, de un alt fel de dreptate socială...

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

România Rațională"?&summary=”Școala de presă”, nu cea a anilor `90 a lui Ion Cristoiu (alias Coroiu în evidențele securității ceaușiste), trebuie reinventată, regândită, primenită și curățată de impostori, mercenari, scribaci fără cultură, talent scriitoricesc, demnitate deontologică și moralitate. Dacă brontozaurii presei uteciste și a presei postcomuniste, între care Cornel  Nistorescu, Horia Alexandrescu, Ion Cristoiu și alții asemenea lor, agresivi, lacomi și gomoși, mizerabilizează mogulic peisajul confuz al presei libere (la corupție, manipulare mediatică, intoxicare și merceneriat poilitic), în același timp, facultățile de comunicare și jurnalism, din păcate, nu au furnizat, cum se spera, o nouă generație performantă de jurnaliști cu vocație. "> Distribuie
PDF de: 10px 11px 12px
Despre autor

Romeo TARHON

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

04.09.2020
503 afișări
02.09.2020
693 afișări
28.08.2020
1.027 afișări
13.08.2020
4.707 afișări
02.08.2020
1.568 afișări
21.07.2020
1.084 afișări
20.07.2020
866 afișări
14.07.2020
943 afișări
05.07.2020
881 afișări
29.06.2020
1.222 afișări
25.06.2020
1.426 afișări
14.06.2020
1.365 afișări
10.06.2020
818 afișări
07.06.2020
817 afișări
31.05.2020
849 afișări
30.05.2020
765 afișări
23.05.2020
980 afișări
22.05.2020
2.881 afișări
21.05.2020
3.407 afișări