Încărcare
Orice Constituție înseamnă ansamblul normelor, principiilor și valorilor stabilite prin votul majorității cetățenilor români cu drept de vot exprimat liber, aplicabile pe teritoriul României, prin care sunt stabilite drepturile și obligațiile tuturor cetățenilor români, precum si principiile de baza ale organizării și funcționării statului român.
Orice lege este încălcată atunci când limbajul folosit în textul legii este ambiguu sau neclar, nu oferă posibilitatea înțelegerii imediate a textului legii de către ORICE cetățean și garantează existența expresiei "se subînțelege" în orice explicație dată pe marginea textului. Această ambiguitate a textelor din Constituție a generat până acum un sistem legislativ ale cărui (d)efecte le suportăm în fiecare zi.
Și pentru ca haosul să fie perfect controlabil de către minoritatea parlamentarilor am să vă ofer un exemplu de combinații ale textelor din actuala Constituție:
Titlul I, Art.1, alin. (4) - Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale.
Titlul III, Art. 6, alin. (1) - Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.
Titlul III, Art.102, alin. (1) - Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a tarii și exercită conducerea generală a administrației publice.
Titlul III, Art.124, alin. (3) - Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii
Titlul III, Art.124, alin. (2) - Propunerile de numire, precum și promovarea, transferarea și sancționarea judecătorilor sunt de competența Consiliului Superior al Magistraturii, în condițiile legii sale organice.
Dispoziţiile constituţionale revizuite fixează numărul de membri ai Consiliul Superior al Magistraturii la 19, din care:
- 14 sunt aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat; aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori; prima secţie este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori;
- 2 reprezentanţi ai societăţii civile, specialişti în domeniul dreptului, cu o vechime de cel puţin 7 ani într-o profesie juridică sau în învăţământul juridic superior, care se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală, aleşi de Senat; aceştia participă numai la lucrările în plen, cu drept de vot;
- ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Unde este separația și echilibrul puterilor?
Parlamentul decide tot!
Cu alte cuvinte nimic din ce nu vor parlamentarii nu se petrece!
Și totul începe de la Constituție!
Ei bine! Tot de la Constituție trebuie să înceapă și reformatarea statului!
Iar prima grijă pe care ar trebui să o avem este aceea de a separa efectiv puterile în stat! Separare reală! Separare care să asigure independența puterilor și echilibrul acestora în raport cu cetățeanul!
Textele din actuala Constituție care au ajuns subiect de bancuri sunt:
Și aș putea continua cu cel puțin 155 de propoziții existente în actuala Constituție!
Iată cât de terfelită a ajuns Constituția!
Îți place cititorule?
Știai toate acestea? Dacă: da - am dreptate! Dacă: nu - mă bucur că le-ai aflat!
Și ce facem? Rămânem așa?
(va urma)