Despre manipulare

Decalogul Chomsky


04:51timp citire
858accesări
80cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Recent mi-a atras atenția un articol apărut în Agerpress:

Nemo, câinele președintelui francez Emmanuel Macron, s-a numărat printre „semnatarii” unui „studiu științific” potrivit căruia hidroxiclorochina scade numărul accidentelor de trotinetă. În realitate, a fost vorba despre un fals articol publicat în Jurnalul Asiatic de Medicină și Sănătate, prin intermediul căruia adevărații autori au dorit să atragă atenția asupra criteriilor - puține spre deloc - necesare pentru a publica un material într-o revistă științifică.

Mi-a atras atenția și prin forța de discreditare a informațiilor în mass-media, astfel ca noi să nu mai recunoaștem adevărul și minciună.


Manipularea este direcția pe care o impui astfel ca rezultatul să fie un avantaj de natură materială, socială, politică. A oferi poporului o jumătate de adevăr, apoi să primești răsplata unor schimburi neoneste. O mică favoare inițială produce o obligație, apoi obligația este exploatată pentru a obține subjugarea gândirii.

După ce am citit „Decalogul Chomsky” mi-am dat seama de limita gândirii umane și cât de repede putem fi manipulați spre un scop pe care nici măcar nu putem să-l intuim. Dar să explicăm decalogul marelui sociolog și profesor Noam Chomsky, prin prisma evenimentelor ce ne macină:

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată.

În România avem tot timpul mintea ocupată, chiar obosită, vorba unui filosof care a dezvoltat înalta filosofie a „muiei”. Televizorul și radioul anunță neobosit morți, răniți, fabrici închise, școala începe ca să nu se termine..

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii ca salvatorii nației.

Și parcă îl văd pe al nostru ,„suprem” cu ochelarii pe nas pășind apăsat cu flota aviatică în spate, ca un „James Bond” amerizat din spuma mării pe uscatul ud. Sau marele velier Vela cu jaka lui de piele naturală, marca „Top Gun”

3. Poporul trebuie permanent pregătit de mai rău.

Mai rău decât frica de moarte, ce poate fi...? Mai mult decât șomajul, foamea, setea, ce poate fi...?

4. Poporul trebuie să creadă că, ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai mai rău, este tot spre binele lui.

Tăiem pensiile și salariile. Nu avem bani pentru cultură , dar dăm bani ziarelor care ne sprijină. Autostrăzile și spitalele promise sunt doar pe hârtie, eventual spitale de carton cu fotografii din concediul de la mare. Dar trebuie să se împrumute al nostru ministru de finanțe pentru ceva din care face altceva spre nimic.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze și efecte.

Pe această temă putem vorbi mult. Tăiem pădurile, apoi ne mirăm că urșii au ajuns în orașe. Ne minunăm de inundații sau cutremure. Suntem săraci dar mai oprim un obiectiv industrial „gratis”. Efectul este egal cu: șomaj, foamete, oameni pe drumuri... „Săraca țară bogată”... spunea un poet, săracii oameni care ajung să voteze cu cei care îi umilesc.

6. Poporul trebuie dezobișnuit să problematizeze realitatea și să acționeze sub impulsul emoțiilor.

Un singur caz aș preciza: Colectiv. Dar, dacă vreți dumneavoastră, aș adăuga și cazul Caracal, sau această pandemie care ne manipulează sub impulsul unei dictaturi medicale. Dar era să uit acel „Dragă Stolo”.

7. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să-i ocupe timpul și să îl demotiveze în atingerea unor idealuri superioare.

Da...! Astăzi cântă pentru dumneavoastră marea vedetă „salam cu fainoșag”, spectacol organizat de primăria din orașul dumneavoastră.

8. Poporul nu trebuie să aibă acces la mijloace de informare complete, exacte, corecte și obiective.

Să fie bine să nu fie rău, dar tot mă obsedează spitalul nostru de carton cu imagini de la mare. Sigur, face moartea o splendoare.

9. Poporului trebuie indus spiritul de turmă.

Votați pe X. vă recomand eu care sunt Eu, supremul supremilor, pentru că așa trebuie să fie. Mintea noastră nu trebuie să gândească, trebuie să spunem: „Da, să trăiți...!”

10. Poporul nu trebuie să creadă în existența strategiilor de manipulare.

Ziarele au fost „ajutate” ca și televiziunile cu fonduri de la stat, dar au fost puse și condiții. Cazul unei televiziuni private care a sucit tabăra după cum a bătut vântul, mi se pare elocvent.

 

Am interpretat acest „Decalog” tocmai pentru a arăta că nimic nu se face întâmplător. Guvernul lucrează pentru noi, dar ne roagă să rămânem în casă, doar așa o să murim liniștiți.

Drept final elocvent citez doar un paragraf de pe site-ul „Lumea Justiției” editat de Primăria Capitalei:

„CAUZA ISTERIZĂRII MASELOR – Toți cei care mor în aceste zile depistați pozitiv cu coronavirus sunt prezentati la gramadă ca fiind decedați din cauză de Covid, fără să existe autopsii care să confirme că decesul a fost provocat de acest virus. Grupul de Comunicare Strategică nu spune câte autopsii au fost făcute pe cadavrele celor infectați cu Covid. Cum să spui că un om bolnav de cancer în faza terminală a murit din cauza de coronaviurs?”

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Petru Jipa

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

01.09.2020
1.689 afișări
25.08.2020
858 afișări
18.08.2020
766 afișări
11.08.2020
1.213 afișări
03.08.2020
583 afișări