Din 4 în 4 ani...


03:02timp citire
1.314accesări
432cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Din 4 în 4 ani suntem chemați să alegem, din multitudinea de oferte, care mai de care mai promițătoare prin conținut și/sau ambalaj, pe acelea prin care candidații la votul nostru încearcă să ne convingă că ne susțin cauzele ca membri ai comunităților locale, și nu mărunte cauze ale unor interese particulare sau de grup.

Ca român, naționalist - prin naștere, patriot - prin sentimentele care mă leagă de țara  natală, obiectiv – prin educație și neutru - prin atitudine, propun concetățenilor cu drept de vot din România să analizeze cu atenție opțiunile de care dispun în momentul alegerii celor ce se vor a fi ”aleșii” noștri la conducerea treburilor obștii.


O primă opțiune, cea mai comodă, ar fi aceea a refuzului de a vota, justificată printr-o serie de argumente:

  • Respectarea îndemnului mediatizat continuu de către autorități, de la începutul declarării pandemiei: ”Stați acasă!”. Acum, când interesele politice o impun, se declară o ”amnistie” a pandemiei pentru perioada votării, astfel că se acordă o ”dispensă” pentru prezentarea la secțiile de votare.
  • Dezinteresul față de candidați, având în vedere ”antecedentele” politice ale acestora și ofertele iluzorii și neconvingătoare pe care le prezintă.
  • Lipsa posibilității de a vota refuzarea ofertelor prezentate pe listele electorale, sens în care ar fi necesară o Altă Constituție.

Riscul principal al acestei opțiuni este ca prezența la vot a membrilor de partid și simpatizanților candidaților politici să atingă pragul electoral de validare a scutinului electoral, iar majoritatea cetățenilor cu drept de vot să fie obligată să se supună opțiunilor unei mici minorități cu interese particulare sau de grup.

De asemenea, există și riscul ca să apară și voturi ale unor persoane care nu s-au prezentat la secțiile de votare.

Cea de a doua opțiune, este aceea de exercitare a dreptului constituțional de a alege prin vot, în ciuda riscurilor ce le implică perioada de pandemie declarată oficial.

În acest caz, cei care se vor prezenta la vot, animați doar de spiritul civic și de dorința de evoluție în bine al colectivității din care fac parte, ar trebui să țină cont de câteva elemente în momentul votării:

  • Analizarea atentă a candidaților cu experiență politică, prin prisma activității anterioare din ultimii 8-10 ani, a surselor veniturilor financiare de care dispun (inclusiv din declarațiile de avere și de interese), a promisiunilor și realizărilor, a intereselor pe care le reprezintă etc.
  • Candidații cu experiență politică redusă, trebuie analizați prin filtrul pregătirii reale de care dispun (educație, experiență etc), motivațiilor de a se pune în slujba intereselor colectivității, posibilității de punere în practică a promisiunilor electorale prezentate public. 

Aplicând aceste criterii obiective de selecție a viitorilor lideri politici poate crește substanțial posibilitatea unei schimbări în bine a situației economico-sociale din plan local și implicit la nivel național, iar politica să fie făcută în primul rând pentru cetățeni.

Sunt multe de făcut și este nevoie de responsabilitate, dedicație, implicare și loialitate față de țară și popor, iar România, cu lideri de calitate, are toate resursele necesare prin care să renască din cenuşă!

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Gheorghe Voinea

Redactor

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

12.12.2020
1.161 afișări
06.12.2020
973 afișări
27.09.2020
1.314 afișări
21.09.2020
1.354 afișări
16.09.2020
1.189 afișări
29.08.2020
1.267 afișări
22.07.2020
1.363 afișări
07.06.2020
3.330 afișări
31.05.2020
2.068 afișări
27.05.2020
2.247 afișări
23.05.2020
2.363 afișări