Încărcare
Către: Consiliul Local al Municipiului Constanța
În atenția: dnei. Secretar General al Consiliului Local - Georgiana Gospodaru
Față de proiectul de hotărâre privind aprobarea înființării societății Termoficare Constanța SRL în vederea preluării serviciului public de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în cadrul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în municipiul Constanța, aflat la poziția a patra din ordinea de zi a ședinței extraordinare din data de 22.01.2021 ora 13:00 anunțată în cursul zilei de 21.01.2021, vă solicităm să înaintați membrilor consiliului și propunerea noastră pentru a fi luată în discuție în vederea adoptării.
A. completarea obiectului de activitate prevăzut în Anexa 1 – Actul Constitutiv al Societății, la Capitolul II, articolul 5, punctul 5.1 cu următoarele coduri:
- 3511 - Producția de energie electrică,
- 3512 - Transportul energiei electrice,
- 3513 - Distribuția energiei electrice,
- 3514 - Comercializarea energiei electrice,
- 4321 - Lucrări de instalații electrice,
- 4322 - Lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat,
- 4329 - Alte lucrări de instalații pentru construcții.
Următoarele motive stau la baza propunerii noastre:
La nivel național, România se confruntă cu o criză sanitară fără precedent, dublată de o criză economică ale căror efecte se regăsesc în mod evident în diminuarea puterii de cumpărare a cetățenilor. Restrângerea posibilității de a munci, prin închiderea unor companii cu capital românesc și diminuarea activității unor companii cu capital străin, trecerea unui număr tot mai mare de salariați în sistem de muncă de la domiciliu, precum și trecerea la sistemul de învățământ online a generat o creștere a cererii de energie electrică în rândul consumatorilor casnici.
Creșterea cererii de energie electrică pentru consumatorii casnici coincide cu o nouă „liberalizare” a pieței de energie făcută într-un mod deficitar. Tensiunile create de „liberalizarea” pieței de energie electrică au generat o stare suplimentară de nesiguranță în rândul cetățenilor complet neinformați asupra mecanismelor pe care ar fi trebuit să le cunoască DINAINTE de intrarea în vigoare a „noii liberalizări”.
Pe lângă un an greu din punct de vedere economic, cetățenii români s-au „confruntat” și cu două tururi de alegeri: cele locale și cele parlamentare. Dacă participarea cetățenilor la alegerile locale a atins un prag de aproximativ 45%, la alegerile parlamentare pragul de 33 % demonstrează fără putință de tăgadă că încrederea în partidele politice a dispărut.
Plecând de la faptul că în fiecare localitate cetățenii și-au ales un primar și niște consilieri locali pe care îi cunosc direct și care se află „la o vizită distanță” de ei, cetățenii semnatari ai acestei inițiative legislative cetățenești locale au decis că pentru a fi reprezentați corect și just este necesar ca întreg Consiliul Local să pună în aplicare această inițiativă.
Obiectivele acestei inițiative locale sunt simplu de înțeles de către oricare cetățean și reprezentant ales al acestora:
Plecând de la starea de fapt actuală,
se poate stabili ca modalitatea de atingere a obiectivelor presupune o serie de activități care se poate derula după cum urmează:
Menționăm că surse de finanțare pot include fără probleme:
Rezultatele care vor fi vizibile atât pe termen scurt cât și pe termen lung includ:
Având în vedere că în proiectul de hotărâre există deja menționat la art.10 că:
„Membrii Consiliului de Administrație provizoriu vor trebui să îndeplinească pe durata mandatului următoarele atribuțiuni:
- Să obțină licența de operator de termoficare de la A.N.R.E.
...”
și că obținerea licențelor de furnizare a energiei electrice, respectiv de distribuție a energiei electrice se poate face concomitent cu obținerea licenței de operator de termoficare, tot de la A.N.R.E., în contextul propunerii noastre solicităm:
B. Modificarea art. 6 din proiectul de hotărâre prin completarea acestuia cu următorul text:
„- necesare obținerii licenței ANRE de furnizor de energie”
„- necesare obținerii licenței ANRE de distribuție a energiei electrice în rețele închise”
C. modificarea art.10 din proiectul de hotărâre prin completarea acestuia cu următorul text:
„- Să obțină licența de furnizare a energiei electrice de la ANRE”
„- Să obțină licența de distribuție a energiei electrice pentru rețele închise de la ANRE”
Precizăm că obiectul propunerii noastre este în directa concordanță cu obiectul proiectului de hotărâre, fiind oportună discutarea în aceeași ședință.