Impozitarea unitară a cifrei de afaceri

va elimina dispariția profitului impozabil


11:57timp citire
1.574accesări
183cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Este clar că apariția multinaționalelor în peisajul economic românesc poate avea un impact benefic asupra societății. Dar costurile pe care le plătește românul devin pe zi ce trece mult mai greu de suportat.

Povestea multinaționalelor, deși pare complicată la prima vedere, este de fapt foarte simplă: au venit să facă bani, pentru că se poate! Și cu cât numărul de ramuri economice în care multinaționalele acționează este mai mare, cu atât banii pe care îi plătesc românii sunt mai mulți.


Și totul, dar absolut totul, în povestea banilor ține exclusiv de modul inconștient și corupt în care parlamentarii au gestionat „afacerea”. Totalitarismul parlamentar din România a asigurat întotdeauna discriminarea afaceriștilor români în fața multinaționalelor care și-au cumpărat politicienii la prețul de breloc de chei.

După circul din 1989, românii educați în comunism strigau: „Nu ne vindem țara!”. Tovarășii conducători de partid comunist, le-au respectat dorința și nu au vândut țara! Au dat-o gratis! Ce și-au spus: „Voi nu vreți să vă vindeți țara? Foarte bine! O să încasăm doar noi! Voi nu veți încasa nimic!” Și exact așa s-au petrecut toate timp de 30 de ani: orice este de vânzare, oricât de mare sau de mic, se vinde cu prima ocazie, indiferent cui și fără să conteze cu cât!

Contează ca politicianul șperaclu să își primească bănuții pentru a deschide „ușa oportunității”.

Și au apărut la ușa guvernelor multinaționalele gata să scoată din bugetele proprii sume derizorii, pentru orice exista de cumpărat: politician, companie de stat, institut de cercetare, etc.

Inutilii total necunoscuți oamenilor din țară au venit fluturând „hârtii de deștepți” pentru a demonstra că modul lor de "gândire", câștigat prin educație făcută în spirit „capitalist”, este total „superior” prostimii din România. Obișnuiți cu slugărnicia în fața celui bogat sau influent (meteahnă comunistă sau capitalistă), funcționarii publici de la conducerea ministerelor (fluturătorii de diplome) sau parlamentarii „șperacliști”, au luat poziția ghiocelului ofilit. Brusc, nimic din ce funcționa bine nu mai era bun, clădirile fabricilor erau hidoase și multe altele asemănătoare!

Valoarea de inventar a devenit „unitatea de măsură standard” a procesului de vânzare a activelor economice. Au fost șterse datoriile acumulate prin incompetența și reaua-credință a unor alți „fluturători” numiți politic pentru a lua salarii și prime cât mai mari și pentru a asigura resurse financiare partidelor. Altfel, spuneau „înțelepții”, nu este atractiv pentru investitor!

NICIUNUL dintre „fluturătorii de hârtii de deștepți” nu a vrut, cu rea-credință, să gândească exact cum a gândit multinaționala care a cumpărat pe nimic orice a găsit. De exemplu: „Dărâmăm tot și construim mall-uri sau locuințe”. Nici vorbă! Dacă ar fi gândit așa, risca să aducă profit României!

Și pentru că nu a fost de ajuns să devalorizeze tot și să șteargă datoriile făcute tot pentru ghiftuirea lor personală, politicienii „șperacliști” au mai avut o idee inoculată de multinaționale: „Hai să acordăm scutiri de taxe și impozite investitorului străin, pentru că va ține angajați românii!”. Și le-au acordat, chiar și după ce au văzut că „investitorul” a dat afară românii, a dărâmat tot, a vândut terenul la de cinci ori prețul cu care a cumpărat totul și a plecat din țară. Halal „deșteptăciune de hârtie” în capul celor care au „negociat” contractele.

Pentru a nu fi considerat negativist, există și situații în care multinaționalele au rămas și după cumpărarea activelor! Le găsim în domeniile care înseamnă prestații servicii, utilități sau necesități zilnice!

Prin grija „competenților de partid”, aceste multinaționale se bucură de o atentă protecție în fața cetățenilor. Orice tentativă a cetățenilor de a demonstra că serviciile oferite sunt sub standardele legale, este aspru pedepsită de funcționarii care „apără interesele consumatorului”. Aceștia uită constant rolul lor de apărători ai cetățeanului român, având grijă să tergiverseze orice răspuns până la punctul la care cetățeanului i se face scârbă să se mai gândească la ei. În acest fel funcționarii se asigură că își îndeplinesc perfect rolul de slugă a șefului numit de partid și că sunt lăsați în pace de cetățeni. Unii, mai vechi și mai șmecherași, reușesc chiar să primească de la multinaționale „cotă parte” sub forma angajării membrilor familiei tocmai acolo unde ar trebui să aplice amenzi. Și cum să aplici amenzi celui care-ți plătește lunar copilul, nevasta, fratele sau amanta? Riscă să fie dați afară, nu?

Și pentru că „experiența” benefică acumulată de multinaționalele târșâite prin toate regimurile lumii trebuie să aducă beneficii acționarilor (de obicei globaliști), profitul trebuie maximizat inclusiv prin evitarea declarării unui profit brut, impozabil, real!

Românul care a vrut să cumpere la același preț de nimic aceleași active a avut asigurat din partea „fluturătorilor de hârtie de deștept” următoarele facilități:

  1. Un sistem bancar de stat care a refuzat sub orice pretext și mijloc să asigure finanțare pe baza unui plan de afaceri;
  2. Un sistem bancar privat care împrumută bani de la BNR cu dobândă de 1,5% și revinde banii către român cu 9-10% dobândă la credit, garantată 160% cu bunuri cu vânzare rapidă și subevaluate;
  3. Un sistem de îndatorare față de bugetul statului care să garanteze poprirea oricăror sume neachitate la termen, exact la fel cum au fost executate sumele marilor companii de stat sau a unor multinaționale;
  4. Un sistem de majorare a datoriilor față de bugetul de stat, exact opusul datoriilor șterse pentru vânzarea către multinaționale;
  5. Un sistem de „scutire cu penalități” de la plata impozitelor și taxelor locale chiar și pentru românii care au investit milioane de euro într-o fabrică;
  6. Un sistem de îngreunare eficientă a obținerii oricăror autorizații, identic cu cel care garantează obținerea "pe bandă rulantă" a oricăror autorizații necesare multinaționalelor;
  7. Un sistem eficient de blocare a dezvoltării investițiilor care ar fi  concurat cu orice fel de activitate a multinaționalei "de serviciu" în ramura economică în cauză;
  8. Un sistem de supraveghere extrem de atentă a profitului brut realizat, care să garanteze imposibilitatea aplicării de practici similare cu multinaționalele „deținătoare” de partide;
  9. Un sistem care să asigure costuri cât mai ridicate oricărui român și cât mai mici oricărui „investitor” străin;
  10. Un sistem care să îngreuneze la maxim accesul la orice fel de fonduri europene.

Toate aceste avantaje oferite cetățenilor români au generat „o creștere” semnificativă încrederii în posibilitățile de afaceri pe care le au cetățenii români în propria lor țară! Nu există niciun român de succes care să nu fi dat șpagă unui funcționar public! Este singura cale! Altfel ești ucis cu sânge rece!

Orice afacere se consideră de încheiată în momentul în care profitul este extras sub formă de dividende și pus în contul acționarilor.

Să privim cu atenție la relația "cifră de afaceri - profit - impozit"!

Orice afacere bună înseamnă profit mare. După regula 16% impozit pe profit, cu cât profitul este mai mare cu atât impozitul pe profit este mai mare.

Afaceristul român, oricât de neghiob ar fi, atunci când vede cât „suport” primește din partea „fluturătorilor de hârtii de deștept”, va dori să evite plățile către buget! Multinaționalele sunt grupuri de afaceriști, versați și trecuți prin toate variantele și versiunile de „colaborare” și cumpărare de influență și putere. Ei știu exact care țară oferă cel mai mic impozit pe profit, și acolo au deschise „firme de consultanță”. Tot acolo există și IFN-uri aparținând grupului de interese din care face parte multinaționala! Ce poate fi mai frumos decât să „împrumuți” bani cu dobândă uriașă de la IFN-ul tău, ca urmare a unui contract de „consultanță” încheiat cu acționarul tău, pe care să le plătești lunar la valori uriașe, reducând astfel masa profitului impozabil până la sume derizorii în raport cu aceste „costuri deductibile”?

Cum cifra de afaceri înseamnă totalitatea veniturilor obținute de o societate, vom găsi numeroase multinaționale care au cifre de afaceri amețitoare cu profituri „pe hârtie” minuscule, diminuate cu atenție.

Dvs. vi se pare normal ca o multinațională compusă din 73 de firme și firmulițe are o cifră de afaceri totală de 5.525.000.000 de EURO, având un profit realizat este 3.889.000 EURO (0,07%) să continue să mai țină deschise firmele în România, dacă nu are mecanisme de sifonare a profitului real în afara țării? Mie personal, nu mi se pare!

Deci la 5 miliarde cifră de afaceri, sifonezi 99,93% din profit și plătești impozit 0,00091% din cifra de afaceri, drept „mulțumire” pentru că statul român ți-a vândut pe nimic companii de interes strategic, te-a scutit de la plăți, te-a lăsat să minți că vii cu sute de milioane de euro investiții (pe care le-ai făcut numai parțial și strict din profitul realizat după „cumpărare”)?

Câți români au avut acces la aceleași condiții? NICIUNUL! A făcut parte din „negocierea de intrare în UE”!

Mai mult, TOȚI politicienii „șperacliști” perindați pe la guvernările de până acum, ȘTIU exact ce se petrece, și REFUZĂ să corecteze aceste monstruozități! Ar însemna să acorde respect românilor, iar acest lucru este contrar disprețului pe care îl manifestă!

Partidul ROMÂNIA RAȚIONALĂ propune:

INTRODUCEREA SISTEMULUI UNITAR DE IMPOZITARE A TUTUROR SOCIETĂȚILOR CU 3% APLICAT LA CIFRA DE AFACERI REALIZATĂ!

Vă puteți imagina că, așa cum se laudă marile firme (multinaționale), ele contribuie la bugetul statului cu aproximativ 40% din PIB. În condiția în care impozitul lor pe profit este echivalentul a sub 1% din cifra de afaceri. Uită să menționeze detalii de tipul: ce procent din numărul de salariați ROMÂNI este angajat de ele, sau care este raportul dintre impozitele plătite pentru salariații români și cele plătite pentru salariații străini, ori care este gradul de îndeplinire a obligațiilor de investiții asumate și sursa de finanțare folosită pentru investiții (bani din afara țării sau încasările de la populație). Ar fi multe întrebări pentru care evită să dea răspunsuri publice, oferind cu grijă numai cifre care să „adoarmă” populația.

Un impozit de 3% aplicat la cifra de afaceri, tuturor societăților, ar dubla pur și simplu PIB-ul! Efectul imediat ar fi acela al eliminării sifonărilor de profit: ai încasat X lei, plătești 3% indiferent de câți bani și cum ai vrea să scoți din țară.

Bineînțeles că aș vedea utilă și impozitarea societăților la nivel județean. Un impozit general de 3% pe cifra de afaceri și un impozit județean de 5% tot pe cifra de afaceri, coroborat cu eliminarea impozitului pe dividende (actualmente 5%) ar permite încasarea atât la bugetul statului cât și la bugetul local a sumelor care să permită dezvoltarea locală și concurența între autoritățile locale.

Însă această formă de impozitare va trebui aplicată în două sau trei etape distincte, prima fiind introducerea impozitului unic pe cifra de afaceri!

O artimetică simplă a lucrurilor arată că orice societate care are acum un profit real impozabil de 20% plătește un impozit pe profit de 16%, egal cu 3% din cifra de afaceri. Și cum, de obicei 20% este o marjă rezonabilă în cazul majorității societăților românești, cei 3% nu ar face decât să ușureze povara fiscală într-un mod mult mai simplu de urmărit.

Tototdată cei 3% asigură și o „aducere la lumină” a unei mari părți din „piața neagră”. Mai mult, 3% impozit aplicat pe cifra de afaceri elimină politicile de dumping practicate „la intrarea pe piață” a unor multinaționale, pentru a „paraliza” o bună bucată de vreme, concurența locală!

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Liviu Cornel Popa

Redactor Șef

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

28.01.2021
1.130 afișări
27.01.2021
1.140 afișări
26.01.2021
1.044 afișări
23.01.2021
1.080 afișări
22.01.2021
1.017 afișări
22.01.2021
942 afișări
26.12.2020
1.586 afișări
25.12.2020
1.086 afișări
22.12.2020
1.963 afișări
19.12.2020
1.537 afișări
14.12.2020
1.182 afișări
01.12.2020
1.442 afișări
25.11.2020
1.012 afișări
23.11.2020
974 afișări
15.11.2020
1.204 afișări
11.11.2020
1.143 afișări
10.11.2020
1.116 afișări
09.11.2020
843 afișări
09.11.2020
968 afișări
06.11.2020
796 afișări
05.11.2020
1.066 afișări
04.11.2020
984 afișări
30.10.2020
1.418 afișări
07.10.2020
1.506 afișări
29.09.2020
1.383 afișări
20.09.2020
2.117 afișări
14.09.2020
1.319 afișări
12.09.2020
813 afișări
12.09.2020
1.345 afișări
30.08.2020
992 afișări
18.08.2020
938 afișări
17.08.2020
1.088 afișări
11.08.2020
1.435 afișări
28.07.2020
810 afișări
23.07.2020
1.574 afișări
16.07.2020
1.043 afișări
15.07.2020
1.046 afișări
14.07.2020
1.471 afișări
08.07.2020
1.643 afișări
06.07.2020
1.415 afișări
01.07.2020
3.906 afișări
01.07.2020
961 afișări
30.06.2020
960 afișări
29.06.2020
1.274 afișări
28.06.2020
1.249 afișări
28.06.2020
1.284 afișări
27.06.2020
1.190 afișări
27.06.2020
1.162 afișări
24.06.2020
1.997 afișări
22.06.2020
998 afișări
22.06.2020
1.442 afișări
18.06.2020
1.910 afișări
16.06.2020
4.993 afișări
15.06.2020
1.009 afișări
14.06.2020
1.500 afișări
14.06.2020
2.931 afișări
13.06.2020
1.272 afișări
12.06.2020
853 afișări
12.06.2020
1.567 afișări
10.06.2020
1.635 afișări
08.06.2020
42.691 afișări
04.06.2020
1.919 afișări
03.06.2020
1.129 afișări
01.06.2020
1.313 afișări
31.05.2020
1.349 afișări
30.05.2020
1.298 afișări
28.05.2020
5.448 afișări
27.05.2020
1.213 afișări
26.05.2020
1.709 afișări
21.05.2020
3.600 afișări
21.05.2020
3.519 afișări