Încărcare
Mare tămbălău mare! Prim Ministrul României își dorește digitalizarea României!
Domnul Prim Ministru trebuie să afle că digitalizarea este acel proces care transformă semnalul analogic în semnal digital. Bineînțeles că digitalizarea mai poate însemna și introducerea în organism a digitalinei, sau a coda numeric o informație, sau manevrarea cu degetele a unei aparaturi electronice sau de control.
Termenul este îmbrățișat cu mare drag de presă! Mai ales de „slujnicii” partidelor plătitoare, incapabili să producă audiență jurnalistică reală! Și răspândit ca fiind „chintesența” existenței românilor pentru anii care vor urma.
Din postura de Prim Ministru este delicat să folosești termeni pe care nu reușești să-i înțelegi. Oricât ți-ai dori să creezi impresia de prestanță, adresându-te unui auditoriu ușor avizat, termenul de digitalizare trebuie folosit la locul lui. Istoria recentă ne-a demonstrat că „orice om îi este frică să pună puncturile la testurile din almanahe și dacă nu are succesuri să se elimineze”.
Revenind însă la digitalizarea mult dorită, vom considera că domnul Prim Ministru a făcut referire (a lăsat să subînțeleagă – cum ar spune „specialiștii” în domeniul juridic) la INFORMATIZAREA României.
Parcă sună mai bine! Chiar dacă, așa cum a recunoscut și domnul Prim Ministru, sistemele informatice și aplicațiile de gestionare a informațiilor existente, sunt „obosite” și nu permit o comunicare eficientă nici măcar într autorități.
Deși românii sunt recunoscuți la nivel mondial pentru performanțele în industria software, România continuă să fie tributară hârtiei scrise! Este o realitate tristă faptul că la ANAF depui declarațiile online cu semnătură electronică, dar orice dosar care trebuie predat trebuie să conțină „Copia C.U.I.”, „Copia C.I.”, sau cazier fiscal, cazier judiciar, etc.. Cu alte cuvinte trebuie să vii cu copii ale documentelor emise de alte autorități. Procedurile interne ale instituțiilor publice sunt făcute astfel încât să asigure un număr cât mai mare de funcționari. Există funcționari care colectează dosare, alții care le transportă între diferite birouri, alții care analizează, alții care le arhivează, alții care le păzesc, și tot așa.
S-au investit miliarde de lei în tot felul de servere, sisteme informatice, programe, pregătire profesională a funcționarilor. Fiecare instituție sau grup de instituții are sisteme proprii, făcute în etape diferite, cu scopuri diferite, conținând informații diferite despre exact aceleași persoane fizice sau juridice.
Comunicarea datelor între autorități continuă să se facă pe bază de cereri scrise, care sunt expediate prin poștă, pentru care se așteaptă răspuns tot în scris, trimis tot prin poștă.
S-au creat mijloace de identificare a persoanei prin folosirea certificatelor digitale calificate pentru generarea de semnături electronice, dar autoritățile cer în continuare documente notariale. Notarii refuză să utilizeze semnătura electronică și vor prezența fizică și semnături olografe pe hârtii.
Vrem să eliminăm aceste practici și să asigurăm o profundă schimbare a mijloacelor de comunicare între cetățeni și instituții, dar, mai ales, între instituții.
Astfel că propunem spre analiză câteva aspecte care pot fi remediate imediat:
Ce ziceți domnule Prim Ministru: puteți face această „rânduială” prin ordin? Că v-ar fi tare ușor! Și ar putea să însemne un uriaș pas înainte pe calea unei comunicări mai bune! Mai ales că toate instituțiile din subordine se laudă că au profesioniști.
Nici nu are rost să pomenim de chestiuni care să simplifice viața oamenilor la capitolul VOT.
Sunteți extrem de reticenți la tot ce însemnă identificarea persoanei.
Uite câteva propuneri pe care să le ignorați pentru că pur și simplu refuzați să ascultați ce spun și alte persoane care nu vă sunt în cercul apropiaților sau al stăpânilor:
Rețineți domnule Prim Ministru că sunt măsuri atât de ușor de implementat încât v-ar permite inclusiv vouă parlamentarilor și guvernanților să funcționați mai util pentru cetățenii care vă plătesc salariile, indemnizațiile și pensiile.
Ce spuneți, sunteți capabili să faceți lucrurile acestea simple?
Eu zic că NU! Și nu veți avea curajul să demonstrați altceva!