Mihai Viteazul și Horea, Cloșca și Crișan, martiri și eroi ai națiunii române

Letopisețuri românești contemporane!


05:59timp citire
1.062accesări
97cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Cardinalitatea unei națiuni descinde din aura martirilor și mucenicilor săi. Voievozi și cărturari ai spiritualității, acești crucificați... sunt memoria pământului din care se nasc și îi devin Biserică subpământeană. Dumnezeu ne-a făcut loc în universalitate... pentru a păstra în mitologie memoria acestor sfinți ai Golgotei românești.

De două decenii gândesc tot felul de strategii publice, oneste... pentru celebrarea înaintașilor, părinții spirituali ai măreției și ancestralității neamului românesc. Totul în ecuație și onor cu celelalte mari culturi ale corolei și civilizației umane.

După ce am reușit să dau ponderabilitate politică perenă... memoriei lui Avram Iancu și Brâncuși prin proiectele mele votate în Parlament și devenite Legi prin semnătura și promulgarea Președintelui Klaus Iohannis, am reușit să promovez încă două proiecte în procedură de urgență: Mihai Viteazul și Horea, Cloșca și Crișan, Martiri și Eroi ai Națiunii Române.


Proiectele sunt la Senat, pe 28 Mai primesc votul, apoi sunt transferate la Camera Deputaților pentru votul tacit final... Am înregistrat proiectele pe numele meu în Parlament... le-am dat doamnei parlamentar Natalia Intotero, le-au semnat și le-au preluat mai mulți parlamentari de la PSD și PNL.

Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile, și se calculează de la data de 14.04.2020.

Termenul se împlinește la data de 28.05.2020 și este calculat conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului.

Și-atunci, vă întreb, Domnule ministru Marcel Vela, împușcați și poeții, nu-i așa?

Excelență, pregătiți glonțul de argint pentru mine, poeții se împușcă numai cu glonț de argint, nu-i așa? Voi pleca prin țară cu Tricolorul, cântece naționale de luptă și portul popular, iar de gât voi atârna opincile strămoșești voievodale... Așa voi cutreiera țara și mormintele eroilor și martirilor Golgotei Românești...! Voi preda Guvernului, din care faceți parte... o lecție publică de istorie și cultură națională, de onoare și celebrare a plenitudinii și cardinalității spiritului nostru ancestral... pelasgo-traco-geto-dac.

Veți da o Ordonanță militară să fiu împușcat degrabă? Nu cumva ecoul cântecelor naționale de luptă să înfioare și mai mult murmurul gorunilor de la Țebea... care străjuiesc mormântul Hristosului Românismului, Avram Iancu, Erou al Națiunii Române...!

Excelență, am jucat fotbal împreună, m-ați invitat să fiu directorul Festivalului Internațional de Poezie Nichita Stănescu, urma să înfăptuim împreună Catedrale spirituale de Cultură. Mi-ați promis implicarea în împlinirea ultimei dorințe strigată de Brâncuși de pe patul de moarte... aducerea osemintelor sale... acasă. Între timp v-ați convertit la o politică dezdumnezeită! În antichitate... cei care își puneau cenușă pe cap erau iertați, un simbol al revelației și întoarcerii către popor, mai aveți cale de izbăvire...!


PROIECT DE LEGE

privind declararea personajelor istorice Horea, Cloșca și Crișan, drept martiri și eroi ai națiunii române

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. 1 - Se declară martiri și eroi ai națiunii române Vasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, pentru rolul, curajul, eroismul și sacrificiul lor din timpul răscoalei țărănești din 1784.

Art. 2 - Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 2 noiembrie și pot fi marcate de autoritățile  centrale  și locale,  precum  și de  instituțiile  publice  de  cultura din țară  și din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-științific.

Art. 3 -
(1 ) Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea programelor și manifestărilor prevăzute la art.2, în limita fondurilor disponibile.

(2) Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.


EXPUNERE DE MOTIVE

 

Răscoala țărănească din Transilvania din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost una dintre cele mai semnificative revolte țărăniste iobage împotriva constrângerilor feudale. Răscoala a izbucnit pe 2 noiembrie și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când capii răscoalei Vasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloșca și Crișan, au fost capturați și executați de către  autorități.

Mișcarea condusă de Horea, Cloșca și Crișan a avut un important rol în aprofundarea și cristalizarea conștiinței naționale a românilor din Munții Apuseni, cu serioase implicații în deceniile ce vor urma, contribuind la succesul revoluției române din Transilvania din anul 1848 și la Marea Unire din anul  1918.

Răscoala a avut un larg ecou pozitiv și în străinătate, fiind publicate broșuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice și gravuri privind liderii acesteia în puteri europene precum Regatul Portugaliei, Sfântul Imperiu Roman, orașele-stat din Peninsula Italică și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, inclusiv în ziarul britanic „The Times” (1785), cea mai mare publicație de presă din lume în perioada respectivă.

Vasile „Horea” Nicula, Ion „Cloșca” Oargă, și Gheorghe Crișan, executați la sfârșitul lui decembrie 1784, și-au sacrificat bunăstarea și, în final, viața, pentru principiile țăranului român din vremea aceea. Aceleași idealuri aveau să fie centrale, decenii mai târziu, în societatea românească. Curajul celor trei, reprezentând dorința și lupta interioară a tuturor românilor pentru dezrobire și emancipare, a rămas un moment semnificativ în istoria României.

Propunem, prin prezenta motivare și proiectul de lege aferent, declararea personajelor istorice Horea, Cloșca și Crișan, drept martiri și eroi ai națiunii române, în semn de recunoaștere și respect pentru suferințele îndurate în numele ideilor nobile ale libertății.


Nota redacției:

Inițiativa legislativă a fost susținută, în ordine, de următorii senatori:

  1. Intotero Natalia-Elena
  2. Salan Viorel
  3. Nistor Laurenţiu
  4. Roman Florin-Claudiu
  5. Tudor Beatrice
  6. Lupaşcu Costel
  7. Teiş Alina
  8. Dima Carmen
  9. Romaşcanu Lucian

 

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

scriitor, jurnalist, istoric literar Laurian Stănchescu

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

29.06.2020
1.011 afișări
19.06.2020
1.536 afișări
26.05.2020
1.062 afișări