Pericolul progresismului

jocul de sumă nulă pe care exponenți săi ni-l propun și ni-l impun


06:09timp citire
957accesări
112cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Într-un joc de sumă nulă nu poate exista decât un câștigător. Ceea ce câștigă învingătorul, pierd toți ceilalți.


Progresistul (nou-normalul, omul 2.0, cyborg-ul, transhuman-ul), adică cel care își afirmă identitatea de gen, rasa, stupul corporatist, secta sau credința politică, nu poate progresa, nu poate câștiga oareșce influență și nu poate avea succes prin meritele și eforturile mele. Poate face asta doar în detrimentul altora. Poate „progresa” doar luându-le celorlalți tot, neantizându-i, aruncându-i „la lada cu gunoi a istoriei” sau în colivii mai mult sau mai puțin confortabile. Poate „progresa” doar în detrimentul Pământului și al viitorului umanității. Câtă vreme o balena ucisă va costa mai mult decât una vie, câtă vreme un copac tăiat va costa mai mult decât unul viu, câtă vreme un copil de 8 ani exploatat va valora mai mult decât un copil hrănit și trimis la școală, pentru „progres” vor fi ucise în continuare, vor fi tăiați copaci și vor fi exploatați copii de 8 ani.

Din punct de vedere economic, progresismul este un capitalism de joasă speță (low road capitalism), cu toată înalta sofisticare tehnologică la care a ajuns, prin supravegherea noastră permanentă și prin modelarea voinței noastre, ca entități transformate în „produse predictive” (predictive products). Din punct de vedere politic, progresismul este o simbioză malefică între fascism și comunism. Din punct de vedere social, progresismul este o malignă luptă de clasă, de rasa sau de gen.

În mediul universitar american și în filmele propagandistice de la Hollywood, ori de pe Netflix și HBO Go, s-a instaurat o incredibila mișcare „progresistă”, intitulată Cancel Culture. Pe cât de șocantă este sintagma, pe atât de intruzivă și periculoasă este. A anula cultura înseamnă mult mai mult decât a renunța la tot ceea ce s-a putut acumula în trecut ca bagaj cultural, emoțional și istoric al fiecărei comunități, al fiecărei națiuni, ci a renunța și la identitatea individuală. Omul, ca persoană, ca individ, nu se confundă cu cel ce îl privește din oglindă, ci se compune și din memoria și istoria sa și din idealurile, visele și dorințele sale dar, mult mai important, omul se compune și din extensiile sale în ceilalți - iubim pe, avem încredere în, ne bazăm pe, ne raportam la, invidiem sau imităm pe, urâm sau disprețuim pe cineva - și ASTA ne face să fim o persoană cu identitate proprie, și nu o simplă albină într-un stup.

Pentru mișcarea Cancel Culture, identitatea nu mai este individuală, evolutivă și oglindită în ceilalți, ci este făcută din elemente constante, cum ar fi culoarea pielii, identitatea sexuală, apartenența la un stup corporatist ori sectă, aderența la o ideologie sau alte asemenea iluzii și fantasme New Age. Așa cum, cu curaj, susține un profesor american, această mișcare este „perversiune universitară” și o aberație intelectuală, întrucât, în esența sa, nu face decât să înlocuiască adevărul cu o poveste inventată*.

Mai concret, acest gen de progresism, care are la baza o „invented story” se poate analiza luând ca exemplu „ideologia” johannist-orbaniană, conform căreia societatea noastră nu poate prospera decât dacă dispare pe-se-de. Reducând toate eșecurile și dezastrele de strategie politică și economică la cei doi ani de pesedism dragnian, aceasta „invented story” împușcă doi iepuri dintr-un foc - extinde, printr-un efect de hallo, întreaga perioada de 30 de ani de la Revoluție, la „guvernarea” pe-se-de (partid care n-a existat decât din anul 2000, btw) și ascunde sub aceasta ceață orice eșec, greșeală de concepție sau strategie, furt, act de corupție etc. ale celor două guverne non-pe-se-de care s-au succedat din 2016 încoace (guverne pe care dl. Johannis nu a ezitat să le numească „guvernul meu”, btw).

Notă intermediară: ne putem întreba: dacă dispar pe-se-de și orice altă mișcare politică sau alianță care par a nu fie de acord cu ideologia johannist-orbaniană, ce punem în loc? Partidul unic, de tip chinezesc? Opoziția de fațadă sau underground, decimată cu „ceai”, de tip rusesc? Ne întoarcem în timp, în 1989, la partidul unic victorios, bine supravegheat de serviciile secrete și de capitalismul de supraveghere?

Acest progresism este totalmente contrar ideii de liberalism și echilibru. Este inversul evoluției și civilizației. Teoria economică, filosofia și etica piețelor (care, ca într-o profeție sumbră, au ajuns să vehiculeze identitățile noastre și predicțiile despre comportamentul nostru viitor cu titlu de marfă) trebuie resetate, pentru a se instaura, cât timp nu este prea târziu, capitalismul de itinerariu înalt (high road capitalism). Fiind un joc de sumă non-nulă, acest tip de organizare economică și socială ar putea permite tuturor să progreseze, prin propriile merite și împreună, prin suportul, la nevoie, al întregii comunități.

Surprinzător, președinta Ursula von der Leyen, a ridicat această problemă în discursul său asupra stșrii Uniunii**.

 „Adevărul este că, pentru prea mulți oameni, nu mai este rentabil să meargă la serviciu […]. Comisia va înainta o propunere legislativă care să vină în sprijinul statelor membre, așa încât să se pună pe picioare un cadru pentru salariile minime. […] propunerea noastră va respecta deplin competențele și tradițiile naționale”.

Din păcate însă, acest discurs a fost presărat cu teme progresiste, prost alese și greșit țintite.

În timp ce o lume întreagă se prăbușește în sărăcie și își pierde azimutul, navigând în derivă, către nicăieri, către „noua normalitate”, CE apără ideologia de gen, ca și când ar fi una dintre prioritățile absolute, ca și când UE ar fi un iad al persecuțiilor contra minorităților sexuale.

CE apăra omul fără însușiri și identitate, fără rădăcini, nou  - normalul, omul 2.0., creatura stupului corporatist, iar asta chiar este debilitant.

Identitatea de gen, rasă, sectă etc, este o ficțiune nocivă, similară cu rasismul! NU este mai importanta ca identitatea de om.

Legile nu sunt făcute (doar) pentru a înspăimânta, ci și pentru a impune egalitatea de șanse și a permite realizarea fiecărui individ în interiorul comunității sale și în societate, la adăpost de samavolniciile sau bullying-ul celor puternici.

*https://www.en24news.com/2020/09/a-university-perversion-and-an-intellectual-aberration.html

**https://www.activenews.ro/externe/Pro-Lgbt-gender-%E2%80%9Egreen-si-fara-%E2%80%9Enationalisme-ale-vaccinarii-.-Ursula-von-der-Leyen-spune-ca-asa-va-arata-UE-162715

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Prof.Univ.Dr. Gheorghe Piperea

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

31.10.2020
563 afișări
17.09.2020
957 afișări
17.06.2020
1.248 afișări
16.06.2020
1.158 afișări
10.06.2020
25.163 afișări