Încărcare
Scrisoarea marelui compozitor Eugen Doga, prin care ”îl ceartă” pe prim-ministrul Republicii Moldova că ”a întors spatele ”țării-frate”, este și un mesaj profund de mulțumire adus României în numele oamenilor de creație basarabeni
”Stimate domnule Ion Chicu, știți oare că țara pe care o numiți ”a mea”, mai aparține și altor câteva milioane de cetățeni între care sunt și eu? Nu credeam că voi reacționa la mesajul dumneavostră cam lipsit de bun simț către România și parlamentarul acestei țări în UE. Mi-e rușine, m-am simțit umilit și eu, și toți oamenii de bună credință. Ce muscă v-a mușcat că atât de iute v-ați întors cu spatele spre țara-frate, după cum o numiți și dumneavoastră, care fără nici o umbră în gândire sau la fapte ne ajută necondiționat, ne repară grădinițele și școlile, construiește și repară lăcașele de cultură, luptă împreună cu medicii noștri cu Coronavirus, ne trimite camioane și avioane cu materiale umanitare, de care are nevoie și România, pentru populația noastră.
Noi, artiștii, ducem numele frumos al țării în lume. Datorită artei noastre, nu declarațiilor scandaloase, ne cunoaște lumea de bine, ne stimează și ne întinde mâinele de ajutor. Ba chiar și ne aplaudă. Mi-e rușine, pentru că ați vorbit nu prea prietenos din numele țării. Cu ce obraz vom merge noi peste Prut să cântăm, să creăm, să ne bucurăm împreună ca frații, ca buni vecini?! Bănuesc că vom auzi din nou, ca în timpurile nu prea îndepărtate, că "acolo, la voi (în RM), au o atitudine urâtă față de România”. Eu sunt cetățean de onoare nu numai al Chişinăului, ci și a mai multor orașe din România, inclusiv și al Bucureștiului. Cum credeți că trebuie să mă simt eu, venind încolo, dacă dumneavoastră v-ați permis să vorbiți atât de urât în adresa acestei țări după câteva ore, când în alt material ați vorbit în alte culori și în alte tonalități, contrare acesteia?! Ce, gata, s-a pus punctul pe Ateneul Român, pe celebrul ”Palatul Culturii” din Iași, pe frumoasele colaborări cu genialul Ion Popescu Gopo, dacă-l cunoașteți, Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, scenele din Cluj, Craiova, Oradea? Dumneavoastră nu aveți nevoie de toate aceste. Noi avem nevoie. Asta este armura ființii noastre ca cetățeni, ca artiști, fără care vom fi știrbiți și vom rîmâne a nimănui. Nu aveți motive serioase pentru asemenea mesaje, fiindcă țara pe care o conduceți este la culmea sărăciei. Șuvoaiele de bani reali, nu cei promiși, veniți din Occident deseori rămân neobservați și autorii acestor tranzacții nu primesc un cuvânt frumos de mulțumire, așa cum ne-au învîțat părinții. Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine.
Eugen Doga.
Un cetățean al Republicii Moldova.”
Despre Eugen Doga
(N.R.)
Datorită meritelor impresionante și a recunoașterii internaționale, alături de George Enescu, ca unul dintre numele mari ale muzicii clasice, compozitorul Eugen Doga a fost decorat de-a lungul carierei cu numeroase distincții de stat și academice, precum și cu titlurile de Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului „Boris Glăvan” al Comsomolului din Moldova, laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS. (1986).
În anul 1972 a primit “Scoica de Argint” la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian pentru muzica din filmul Lăutarii, iar în 1976, “Scoica de Aur”, pentru coloana sonoră a filmului Șatra.
În anul 1997 fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2000 cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer. În 2008 a primit Ordinul Pentru merite în fața Patriei (acordat de Rusia)[10], Ordinul Dinamo România în grad de Comandor,[10] Medalia „Mihai Eminescu” și Medalia de Aur „Omul secolului XX” (SUA, 1998).
La data de 30 decembrie 1992, compozitorul Eugen Doga a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. De asemenea, Institutul Internațional de Cinematografie din Moscova i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. Anul 2007 a fost declarat de autoritățile Republicii Moldova drept „Anul Eugen Doga”.
La 26 august 2008, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea artei muzicale naționale și universale.
Pe 26 martie 2014, președintele României, Traian Băsescu, l-a decorat pe Eugen Doga cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Mare Ofițer.
Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga in Moldova ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist.
UNESCO a desemnat Valsul românului Eugen Doga, ”a patra capodoperă muzicală a secolului XX”.
Sursa biografică: Wikipedia