Încărcare
Luminița Turbatu, potențială susținătoare și cititoare fidelă a articolelor, interviurilor, dezbaterilor și informațiilor pe care Partidul ROMÂNIA RAȚIONALĂ le difuzează prin intermediul Ziarului ROMÂNIA RAȚIONALĂ, ne-a adresat public mai multe întrebări și nedumeriri cărora - susține domnia sa - nu le-a găsit răspuns în Programul formațiunii noastre.
Reproduc o parte dintre aceste întrebări obiective și de interes cetățenesc electoral:
„Care este poziția partidului dvs. legată de relațiile României cu toate țările de pe Terra și în primul rând cu Uniunea Europeană, Rusia și SUA? Fiind un partid naționalist, veți respecta tratatele, convențiile și uniunile în care România este parte?”
Parcurgând doar Programul și unele materiale legate de viziunea, orientarea și ideologia organizației ROMÂNIA RAȚIONALĂ, nu pot fi găsite toate răspunsuri la multitudinea de soluții și strategii pe care le avem în vedere. Dar, parcurgând doar și o parte dintre precizările cuprinse în Program, poate fi deschisă calea unor răspunsuri edificatoare. Astfel, cu majuscule, stă scris că:
ROMÂNIA ESTE O PUTERE REGIONALĂ!
și că „Varietatea, calitatea și cantitatea resurselor naturale, a zăcămintelor, a formelor de relief și ieșirea la mare reprezintă principala atracție pentru orice altă țară, guvern sau corporație!”; precum și: „Capacitatea intelectuală deosebită a unui număr mare de români, este de mult recunoscută în întreaga lume”; cu precizarea că atunci „Când se îmbină resursele materiale și cele intelectuale în interiorul aceluiași teritoriu, rezultatul nu poate fi decât unul excepțional.”; după care urmează paragraful de referință al textului citat:
„Recunoașterea oficială a statutului de putere regională pe care România îl are de facto, nu a fost niciodată pe placul intereselor străine! Sunt prea puține și prea palide exprimări publice ale afirmației „România este o putere regională!”. Pentru a nu își deranja susținătorii externi ascunși în umbră, politicienii români de după schimbarea de guvern din 1989, au ales să pună sub semnul îndoielii acest statut, prin exprimări de tipul „poate să devină”, „trebuie să devină”. Astfel au creat și întreținut îndoiala asupra unui lucru cert: „România chiar este o putere regională!. Și pentru că trebuie să evoluăm, Partidul ROMÂNIA RAȚIONALĂ luptă pentru recunoașterea României ca putere europeană. Este cazul să ne așezăm pe locul cuvenit!”
Dacă stimata noastră interlocutoare și, asemenea domniei sale, toți românii care află și se interesează despre existența partidului ROMÂNIA RAȚIONALĂ, declarat în documentele de înființare și înregistrare juridică drept „naționalist, patriotic, obiectiv și neutru”, ar parcurge cu atenție sporită STATUTUL formațiunii, ar afla răspunsuri mult mai nuanțate legate de poziția și orientarea noastră în ceea ce privește relațiile cu statele lumii, cu marile puteri și cu Uniunea Europeană.
Prin Art.10 din Statut, Partidul ROMÂNIA RAȚIONALĂ\
(1) susține că teritoriul României este indivizibil și unitar;
(2) susține că românii sunt un popor demn, de sine stătător, cu istorie de peste 2000 de ani, care trebuie respectat și apreciat în totalitatea sa;
(24) susține afirmarea și apărarea intereselor României în structurile politice, economice, militare sau de orice altă natură existente la nivel internațional;
(25) promovează o politică externă a statului orientată spre dezvoltarea reciprocă a relațiilor economice, politice, culturale și naționale cu toate statele, fără discriminare și în condiții de reciprocitate;
(26) recunoaște valorile și principiile comune din cadrul Uniunii Europene, cu respectarea intereselor legitime ale României și în condițiile unui parteneriat pe deplin corect și echitabil și militează pentru aplicarea acestora în viața societății românești, conform alegerilor făcute de cetățenii români;
(28) susține activ și promovează independența față de orice formă de globalizare, în vederea păstrării identității naționale și integrității teritoriale.
Mai adaug faptul că, așa cum este configurată lumea în prezent pe harta geografică, politică, economică și socială și în contextul marilor frământări, provocări, competiții și conflicte de interese la nivel planetar și zonal, a nu respecta acordurile, tratatele și convențiile internaționale, mai ales în interiorul Uniunii Europene, dar și pe cele inter-statale reglementate pe parcursul întregii perioade de după Cel de al Doilea Război Mondial, ar însemna o tentativă periculoasă de destabilizare, de inflamare a relațiilor zonale, continentale și mondiale și așa încordate.
De pildă, cu tot dreptul nostru istoric, ca națiune, asupra Basarabiei Românești, o revendicare, în aceste momente, a acestui teritoriu românesc străvechi, ar însemna un atentat la pacea dintre România și Europa, pe de o parte, și marele vecin de la Răsărit și aliații acesteia. Partidul nostru nu uită că Basarabia ne aparține, dar re-Unirea stă în voința majorității românilor de pe ambele maluri ale Prutului, și nu în demersurile conspiraționiste ale vreunui partid sau uniuni de partide care sunt dispuse să riște un conflict politic și militar cu urmări imprevizibile, doar ca să-și facă o emblemă de imagine și de interes egoist din idealul Marii Unirii, așa cum încearcă unii lideri ai unor formațiuni aventuriste.
Între SUA și RUSIA alegem... democrația directă și responsabilizată, pacea, stabilitatea, echilibrul, respectarea granițelor și a bunei vecinătăți. Apartenența la NATO, după experiențele dramatice ale cârdășiei cu URSS, impusă și dictată prin ocupație și stalinizare, este justificată ca poziționare normală a României în vadurile istorice de dinaintea comunismului.
Chiar și relațiile, nu întotdeauna confortabile și liniștitoare, cu Ungaria, nu trebuie înrăutățite nici de către o parte, nici de către cealaltă, prin revendicări teritoriale și provocări revizioniste fățișe. Numai și numai națiunile însele, și nu liderii politici efemeri ai acestor state, își pot manifesta democratic, pașnic și diplomatic voința unor hotărâri istorice, prin referendumuri naționale simultane, așa cum este cazul realipirii Basarabiei.
Dacă va ajunge la Putere, Partidul România Rațională nu va pregeta să înceapă procesul de pregătire a retrezirii conștiinței naționale a românilor de o parte și cealaltă a Prutului, dar re-Unirea ar fi posibilă și motivată doar în situația în care ambele țări - România și Republica Moldova - ar oferi cetățenilor lor condiții civilizate de prosperitate și viață, nu ca acum, când ambele națiuni trăiesc în sărăcie și exod social și nu reușesc să-și găsească liderii patrioți, cinstiți, înțelepți, devotați și demni