Încărcare
O veche zicală aplicată în cazul funcționarilor publici care au rolul de a filtra accesul către conducătorii instituțiilor.
Pornită din dorința de a-și demonstra utilitatea și slugărnicia, filtrarea informației care se pune pe masa „șefului” a devenit metodă de încasat șpagă sau metodă de descurajare a oricărei încercări de acces a cetățeanului „umil” la șeful instituției. Unul dintre punctele cele mai vulnerabile ale acestui „sistem de lucru” este secretariatul instituției! Acolo există acea „înțelepciune” care stabilește fără niciun fel de drept, care mesaj adresat șefului merită pus pe masa acestuia și care mesaje sunt de natură să-l „deranjeze” de la marile lui treburi, în care „mizeriile” cetățenilor nu trebuie să ajungă!
Pentru această „muncă” de filtrare, secretarea instituției sau, după caz, registratura „aleg” cu de la sine putere să elimine orice consideră că nu este de nasul șefului. Trierea solicitărilor primite se face după criterii care contravin normelor de etică profesională sau de morală umană, pentru simplul motiv că pregătirea intelectuală și capacitatea de discernământ de care dispun persoanele care triază corespondența nu sunt incluse în lista obligațiilor de servici și nu sunt parte integrantă a activității zilnice a biroului în cauză.
Atunci când cetățeanul trimite un email șefului instituției, dacă secretara hotărăște că este o prostie, în ciuda faptului că habar nu are ea despre ce este vorba, cu certitudine șeful nu va primi niciodată cererea cetățeanului. Te-ai aștepta, în mod firesc, ca un email trimis la registratura instituției să fie înregistrat și să primești cel mult a doua zi, prin email, numărul de înregistrare alocat mesajului tău. Nici vorbă! Legea prost făcută și bunul simț al funcționarilor de la registraturi demonstrează că, dacă nu există obligația legală sau inclusă în regulamentul organizare și funcționare, nici ei nu vor face operațiunea de informare.
Și uite așa, ești nevoit să suni, după ce trimiți email, ca să ți se confirme că emailul a ajuns, a fost înregistrat, să ți se dea numărul de înregistrare pentru ca, tot conform legii, să te poți aștepta la un răspuns scris din partea instituției în cauză. Cu alte cuvinte, disprețul față de cetățeni este manifestat plenar de funcționari a căror pregătire profesională și sarcini de servici sunt mult sub calitatea de decident într-o situație prezentată de cetățeanul obișnuit.
Concret, în cadrul proiectului „Tineri pentru România” una dintre etapele de informare a publicului a constat în transmiterea către fiecare dintre președinții consiliilor județene a scrisorii deschise adresate cadrelor didactice din unitățile de învățământ din județul pe care îl conduc. În total au fost trimise 41 de emailuri către adresele de email oficiale ale acestor instituții.
Transmiterea emailului s-a făcut în cursul zilei de 03.12.2020, în timpul orelor de program, astfel încât să nu existe pretextul că nu s-a primit emailul în afara orelor de program.
Mesajul redacției adresat Președintelui Consiliului Județean a fost următorul:
„În atenția dnei./dlui. Președinte ......................................
Vă rugăm să transmiteți unităților de învățământ din județul .................................. scrisoarea deschisă adresată cadrelor didactice din liceele și școlile profesionale care pregătesc elevi aflați în ultimul an de școlarizare asigurată gratuit și care ar putea oferi propuneri corespunzătoare acestui proiect. Documentul poate fi salvat ca fișier PDF urmând link-ul de mai jos sau poate fi citit online pe pagina ziarului.
Vă mulțumim pentru sprijinul instituțional pe care îl veți acorda acestui demers, și vă invităm ca, alături de ceilalți cetățeni donatori, să participați și dvs. personal la construirea bugetului pentru viitorii tineri din județul pe care îl conduceți. Gestul dvs. va constitui și un exemplu de implicare personală pentru comunitate.
Informații despre cum puteți dona găsiți la:
https://ziarul.romania-rationala.ro/tineri-pentru-romania-donatii-cu-cardul/
Cu stimă,
Liviu Popa
0770903710”
În afara faptului că până la ora la care am publicat acest articol doar 11 dintre emailuri au fost deschise, restul fiind aruncate la rubrica „spam” sau „diverse”, din cele 11 emailuri doar 3 persoane au descărcat fișierul PDF care conținea scrisoarea deschisă, și restul de 8 au deschis pagina web unde aceasta era prezentată, s-au uitat 15 secunde (în medie) și au închis pagina web probabil din plictiseală.
Restul de 30 de președinți de consilii județene habar nu au că li s-a trimis acest email, pentru că „grija” angajaților responsabili cu primirea emailurilor pe adresele oficiale le garantează „liniștea” față de problemele plebei.
Bineînțeles că vor sări în sus 50 de coți toți cei vizați de acest articol (dacă vor dori să creeze impresia că sunt ofensați, deși știu că NU le pasă) cu texte de genul: „Habar n-aveți câte mesaje aiurea primim în fiecare zi”, sau că „nu mi s-a părut important”, sau, cel mai penibil: „a ajuns în spam și noi nu citim spam-ul”. Iar marii „șefi” de instituții necititoare vor privi cu disprețul specific lipsei lor de etică și morală la acest articol și vor gândi: „Ce dracu’ vrea și ăsta? Chiar are impresia că eu am timp să citesc tot ce vine și să răspund la tot? De-aia las secretara și registratura să facă trierea. Problemele mele sunt mult mai grave decât mizeriile lui cu școala și tinerii.” Și cu acest gând în cap, va da dispoziție să fie trimis către noi un răspuns care se va pretinde a fi oficial din care să reiasă că lui îi pasă și că „va face eforturi”, bla, bla, bla. Bineînțeles că dacă i-ar fi scris vreun finanțator de campanie, vreo multinațională sau vreun alt tip de șmecher local ar fi răspuns imediat. Doar ei sunt cei care l-au ales, nu mizeriile alea de cetățeni care îl freacă la cap cu toate prostiile lui.
Pentru că exact asta ați ales oameni buni! Felicitări!