„Produs în România", ILEGAL la raft

Suveranitatea la raft a României este încălcată de o decizie abuzivă și antiromânească a UE


05:31timp citire
2.278accesări
728cititori
salvare

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:


Din data de 16 mai 2020, a intrat în vigoare Legea nr. 28/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, lege care obliga supermarket-urile să aloce spațiu și vizibilitate produselor românești, după ce Uniunea Europeană (UE) a declarat legea ca fiind ”infringement”.

Prin urmare, sintagma ”Produs în România” este interzisă în marile lanțuri de magazine, unde predomină produsele de import din țările de origine ale companiilor care le dețin. Deoarece în țările occidentale sintagma nu a fost interzisă, fiind folosită pentru a evidenția produsele din țările respective, este evident caracterul antiromânesc și abuziv al deciziei UE.


Ca efecte principale ale modificărilor legislative intrate în vigoare din 16 mai a.c., care dezavantajează producătorii autohtoni și vor induce în eroare mii de cumpărători sunt evidente următoarele: 

 - Nu mai sunt vizibile la raft produsele românești, deoarece au fost interzise la raft cuvintele "Produs în România". Astfel, comercianții nu vor mai putea afișa faptul că este vorba despre produse românești, ceea ce va face ca acestea să fie mai greu de identificat;

- Eliminarea obligativității comercianților ca în termen de 30 de zile să plătească marfa producătorului. Mai mult, termenul de 7 zile în care trebuiau plătite produsele proaspete a crescut de la 7 la 14 zile;

- Eliminarea obligativității comercianților de a acorda spații distincte de expunere și vânzare a produselor românești, precum și de a avea în magazin 51% dintre produse, doar românești, indiferent că este vorba despre carne, ouă, legume, fructe, miere de albine sau produsele lactate și de panificație.

Referitor la această situație, Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a declarat că au fost interzise cuvintele „Produs în România” pe rafturile din magazinele din țară, ca urmare a obligației impuse de Comisia Europeană (CE) de a modifica o lege, concepută în mod firesc pentru producția românească și pentru produsul românesc, în sensul intereselor firmelor exportatoare occidentale. Metoda de presiune folosită de CE ar fi fost aceea de amenințare cu foarte multe amenzi substanțiale pentru România, care, chipurile, s-ar fi aflat în ilegalitate. 

În România trebuie vândute produsele din import, pentru că noi suntem piață de desfacere. Din experiența mea cu Bruxelles, cu Bruxelles nu se negociază. La Bruxelles trimiți legea și el îți spune: cu asta nu sunt de acord, faci așa, faci așa. Nu e bine, e încălcare a legii, așa se negociază cu Bruxelles.

O reacție vehementă a avut și Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, care a declarat că, dacă legea a fost modificată fără să fie consultați producătorii români, atunci este vorba despre trădare de țară.

Atitudinea UE demonstrează încă o dată că România este considerată o colonie, o țară de mana a treia, fără drepturi ci doar cu obligații dictate și executate ca pe vremea URSS. Mai trebuie amintit că România a fost abandonată total de UE și în contextul crizei Coronavirus, când țara noastră nu a primit nici măcar o încurajare de la cei care fac profituri de zeci de miliarde de euro anual și beneficiază de mana de lucru extrem de ieftină care provine tot din România.

La fel de vinovați se fac și politicienii care au modificat legea fără să consulte opinia publică.

O poziție similară față de prevederile Legii nr. 28/2020 a adoptat și Mircea Coșea, doctor în științe economice, profesor universitar la ASE București.

Gravitatea ei constă în condamnarea pe termen nelimitat a României de a fi doar o piață agro-alimentară de desfacere pentru produsele de import, privată de posibilitatea valorificării interne prin procesarea recoltelor sale vegetale și animale, aflată în imposibilitatea garantării securității alimentare a cetățenilor săi. (...)

"Produs în România" ar trebui să reprezinte pentru noi (dar și pentru alții) nu numai locul de fabricație, ci și un simbol al tot ceea ce reprezintă România în contextul contemporaneității: capacitatea de a cerceta, de a crea, de a fabrica și de vinde pe o piață concurențială; capacitatea de a îmbina tradiția cu modernitatea, capacitatea de a oferi calitate competitivă intern și extern, dovada talentului și profesionalismului producătorului român, dovada efortului și competenței decidenților politici de a dezvolta și susține producția internă.

Argumentația oferită de profesorul Mircea Coșea pentru punctul său de vedere este accesibilă oricărui cetățean român:

1.  Românii începuseră să cumpere "Produs în România"
”Din 2018 se remarcă o creștere extrem de importantă a orientării consumatorului român către produsele agro-alimentare produse în țară. Explicația este mai ampla, dar se poate baza pe doua tendințe: prima, dorința de a avea produse sănătoase și cât mai proaspete, fiind din ce în ce mai conștientizat pericolul excesului de E-uri și chimicale ale produselor importate. Fenomenul s-a accentuat după dezvăluirea politicii de dublu standard al exporturilor de produse alimentare ale Uniunii Europene către țările Europei estice.”

2. Manifestarea unui început de atitudine "pro-românească" a cumpărătorului care înțelege din ce în ce mai bine că trebuie să sprijine prin consumul său producătorii români.

Ca o concluzie, este inadmisibil comportamentul reprezentanților României, care acceptă și aplică măsuri nefavorabile propriei țări, uitând locul pe care aceasta îl merită ca membră a UE cu drepturi depline.

Surse:
https://www.dcnews.ro/produs-in-romania-ilegal-la-raft-adrian-radulescu-explicatia-pe-intelesul-tuturor_749585.html
https://www.dcnews.ro/produs-in-romania-ilegal-dragos-frumosu-a-explodat-in-direct-ma-imbolnaveste-e-o-pacaleala-a-baietilor-nostri_749592.html
https://ziare.com/afaceri/producatori/suveranitatea-la-raft-a-romaniei-1612130

TRANSMITE ARTICOLUL PRIN EMAIL

DONAȚI PENTRU SUSȚINEREA ZIARULUI:

Despre autor

Gheorghe Voinea

Redactor

Lista articolelor publicate în Ziarul România Rațională

12.12.2020
1.182 afișări
06.12.2020
982 afișări
27.09.2020
1.328 afișări
21.09.2020
1.372 afișări
16.09.2020
1.203 afișări
29.08.2020
1.284 afișări
22.07.2020
1.374 afișări
07.06.2020
3.360 afișări
31.05.2020
2.086 afișări
27.05.2020
2.278 afișări
23.05.2020
2.395 afișări