Încărcare
Parteneriatul strategic între România și SUA, bazat pe strânsa prietenie și alianță dintre țările noastre, este și un simbol al angajamentului împărtășit reciproc pentru asigurarea securității în regiune și în spațiul transatlantic, în cadrul cooperării la nivelul Alianței Nord-Atlantice, precum și al tuturor eforturilor în direcția promovării valorilor noastre comune, libertatea, democrație, pace, prosperitate și a unui viitor mai bun și mai sigur.
Declarația Comună a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, și a Președintelui României, Klaus Iohannis, semnată în data de 20 august 2019, contribuie substanțial la aprofundarea și consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA inclusiv prin crearea de noi oportunități în domenii cheie pentru creșterea securității, dezvoltării și prosperității, statului de drept, acționând împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust și durabil!
În perioada în care am deținut demnitățile de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și de ministru al Justiției, am depus constant eforturi pentru dezvoltarea, aprofundarea și consolidarea acestui parteneriat în toate domeniile, fiind o prioritate asumata de statul roman.
Astfel, alături de nenumărate discuții și întâlniri oficiale precum cele avute cu Ivanka Trump, Vicepreședintele Mike Pence, Jared Kushner, bilaterala cu Secretarul de Stat Mike Pompeo (aceasta fiind prima bilaterală organizata după 10 ani în Departamentul de Stat), alături de alte întâlniri oficiale precum bilateralele cu Larry Kudlow, John Bolton, Rick Perry, Dan Brouillette, Wilbur Ross, Wess Mitchel, Philip T. Reeker, sau membrii ai Camera Reprezentanților, membrii ai Grupului de Prietenie pentru România precum Jackie Walorski și domnul Daniel Lipinski, în 2018, împreună cu MAE și Ambasada SUA din România, am organizat la București, cea de-a șasea ediție a Dialogului Strategic, în care am abordat teme extrem de importante precum cooperarea în domeniile comercial, al securității cibernetice și energetice, sau al criminalității transfrontaliere și al influentei maligne a Rusiei în zona Marii Negre.
De asemenea aș accentua și colaborarea excelentă cu William Barr și Departamentul de Justiție atât la nivel bilateral în ceea ce privește faptele penale grave, care au o componentă transfrontalieră, precum și în domeniile cu potențial infracțional fiind reprezentat în principal de: criminalitate informatică și trafic de droguri, grup infracțional organizat, corupție sub toate formele ei, spălare de bani precum și alte fapte grave cât și din perspectiva organizării la București a Reuniunii ministeriale UE-SUA în domeniul justiției și afacerilor interne.
Toate aceste eforturi au contribuit substanțial la evoluții pozitive în dinamica relațiilor bilaterale.
Parteneriatul Strategic cu SUA trebuie să rămână principalul pilon de politică externă al României, alături de apartenența la Uniunea Europeană.
Parteneriatul Transatlantic rămâne esențial pentru securitatea și prosperitatea ambelor maluri ale Atlanticului, consolidarea prezenței SUA în regiunea Mării Negre fiind de o importanță strategică.
Să sărbătorim împreună această zi specială!