Termeni și condiții de utilizare

Utilizarea serviciilor și produselor oferite de Ziarul România Rațională, denumită în continuare ZIARUL ЯR, pe site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro se face cu acceptarea termenilor și condițiilor de mai jos.

 1. TERMENI GENERALI
  • a) Accesarea acestui site ori a oricărei părți din acesta presupune acordul dumneavoastră, în calitate utilizator, cu privire la termenii și condițiile de mai jos. Prin continuarea utilizării site-ului, dumneavoastră, numit în continuare utilizator, vă exprimați acordul tacit cu privire la citirea, înțelegerea și acceptarea totalității termenilor și condițiilor.
  • b) ZIARUL ЯR poate schimba în orice moment conținutul site-ului, poate aduce modificări de structură, conținut și accesibilitate, poate sista furnizarea informațiilor pe site, fără un acord prealabil și fără vreo notificare către utilizatori ori către terțe persoane. 
  • c) ZIARUL ЯR poate limita accesul la site ori la anumite părți din acesta. Totodată, ZIARUL ЯR poate limita accesul anumitor IP-uri fără notificare și angajarea vreunei răspunderi. 
  • d) Accesul la conținutul online al site-ului https://ziarul.romania-rationala.ro este liber. Pentru utilizatorii abonați la serviciile ZIARULUI ЯR este necesară autentificarea, prin introducerea numelui de utilizator și a parolei. 
  • e) ZIARUL își rezervă dreptul de a modifica termenii și condițiile utilizării site-ului https://ziarul.romania-rationala.ro în orice moment, modificările fiind aplicabile începând cu data publicării lor pe site.
 2. DREPTURI DE AUTOR
  • a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIARUL ЯR (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de către dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor, titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIARUL ЯR sau, după caz, furnizorii săi de informații.
  • b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial, a anumitor documente sau informații explicit desemnate în acest scop, cu condiția păstrării nemodificate a tuturor elementelor care fac referire la drepturile de proprietate intelectuală, alte drepturi de proprietate și condițiile de utilizare ale documentelor sau informațiilor respective.
  • c) Preluarea de informații de către publicații sau, după caz, site-uri web poate fi făcută fără cost a unor materiale de presă se poate realiza doar în limita a 500 de semne, dar fără a depăși jumătate din articolul sau știrea în cauză, asigurându-se astfel atât libera circulație a informației, cât și caracterul de "revistă a presei" susținut de paginile de internet în cauză. În mod obligatoriu, în aceste cazuri, trebuie citată sursa informației. Preluarea a mai mult decât cele prevăzute anterior se poate realiza doar în condițiile unui acord, financiar sau de altă natură, încheiat cu deținătorul drepturilor.
   • Site-urile web care preiau informații de pe site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro vor cita sursa informației cu link către site, după cum urmează:
    • În textul știrii, citarea se va face astfel: în primul paragraf se va menționa expres că sursa informațiilor este ZIARUL ROMĂNIA RAȚIONALĂ (ex.: "potrivit ZIARULUI ROMÂNIA RAȚIONALĂ", "informează ZIARUL ROMÂNIA RAȚIONALĂ" sau orice altă formulă echivalentă) iar în ultimul paragraf al știrii se va preciza "Integral pe https://ziarul.romania-rationala.ro" (sau orice altă formulă echivalentă), cu link către https://ziarul.romania-rationala.ro. 
    • De asemenea, la sfârșitul știrii, după ultimul paragraf și în afara acestuia (sau la începutul știrii, în funcție de layout-urile site-urilor în cauză), se va preciza în mod vizibil: "SURSA: ZIARUL ROMÂNIA RAȚIONALĂ", cu link către site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro.
    • În cazul în care materialul este preluat de ZIARUL ЯR de la furnizorii săi de informații, se va menționa și această sursă.
  • d) În cazul în care utilizatorul constată că un material publicat pe site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro încalcă drepturile de autor sau orice alte drepturi, este rugat să sesizeze acest fapt printr-un mesaj trimis către drepturiautor@romania-rationala.ro.
  • e) ZIARUL ROMÂNIA RAȚIONALĂ, logo-ul și https://ziarul.romania-rationala.ro aparțin Partidului România Rațională, niciuna dintre ele neputând fi utilizată fără acordul scris al Partidului România Rațională, obținut prealabil utilizării. 
 3. LIMITAREA RĂSPUNDERII
  • a) Toate informațiile publicate pe site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro sunt transmise de către ZIARUL ЯR și de către furnizorii săi de informații. Acest site furnizează instrumente de informare, dar nu oferă sfaturi și nici nu face recomandări referitoare la anumite instrumente financiare, servicii sau produse. 
  • b) Datorită numărului mare de surse de obținere a informațiilor pot exista întârzieri, omisiuni sau inexactități în informațiile și în serviciile oferite de ZIARUL ЯR. 
  • c) ZIARUL ЯR și furnizorii săi de informații nu oferă garanții privind acuratețea, succesiunea, integralitatea, integritatea, actualitatea sau potrivirea pentru un anume scop a informațiilor oferite pe site. 
  • d) ZIARUL ЯR și furnizorii săi de informații nu răspund pentru erorile, inexactitățile sau întârzierile în furnizarea conținutului oferit de site și nici pentru orice acțiune care se bazează pe acest conținut. ZIARUL ЯR își declină orice responsabilitate privind garantarea acurateței conținutului site-ului sau a felului în care informația servește anumitor scopuri. 
  • e) Utilizatorul site-ului este singurul responsabil atât față de terți, cât și față de ZIARUL ЯR în legătură cu accesarea, utilizarea și exploatarea informațiilor publicate pe site. 
  • f) ZIARUL ЯR nu răspunde față de utilizatori și nici față de terți pentru eventualele prejudicii, litigii existente, născute ori izvorâte în legătură cu/din copierea, stocarea, modificarea ori transferarea întregului ori a unei părți din informațiile publicate pe site. 
  • g) Încălcarea termenilor și a condițiilor din prezentul document atrage răspunderea juridică a utilizatorilor, persoane fizice sau juridice, conform legislației în vigoare. 
 4. PROTECŢIA DATELOR 
  • a) ZIARUL ЯR prelucrează date cu caracter personal ale utilizatorilor care se abonează la serviciile de știri sau la alertele de știri, a celor care transmit feedback-uri către ZIARUL ЯR, precum și a celor care recomandă unor terți articole publicate pe site (utilizând opțiunea "trimite link-ul unui prieten prin e-mail"). 
  • b) Utilizatorii care s-au înregistrat pentru primirea alertelor de știri au posibilitatea de a se dezabona în momentul în care nu doresc să le mai primească. 
  • c) ZIARUL ЯR ia toate măsurile de securitate pentru a asigura confidențialitatea și protecția datelor și a informațiilor cu caracter personal ale utilizatorilor. 
  • d) Utilizatorii beneficiază de dreptul de acces la datele prelucrate, de intervenție asupra acestora, de dreptul de a se opune prelucrării și de a solicita ștergerea datelor și de celelalte drepturi prevăzute de Legea nr.190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor). 
  • e) ZIARUL ЯR nu cere utilizatorilor săi informații personale prin intermediul unei corespondențe nesolicitate de aceștia. Orice tip de corespondență care oferă sfaturi financiare sau orice mesaj nesolicitat prin care se solicită divulgarea de informații personale trebuie considerat un fals și raportat către ZIARUL ЯR prin intermediul formularului de feedback accesibil pe site. 
  • f) Site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro folosește cookie-uri pentru a identifica utilizatorii. Acestea nu conțin niciun fel de date personale ale utilizatorilor și nu prezintă risc în cazul în care sunt interceptate de terțe părți. 
  • g) ZIARUL ЯR stochează și utilizează adresele IP pentru administrarea site-ului, colectarea de informații, urmărirea mișcărilor utilizatorilor și în scopuri statistice pentru uzul intern. Adresele IP nu au nicio legătură cu informațiile personale ale utilizatorilor.
 5. TERMENII ŞI CONDIŢIILE DE UTILIZARE A SECŢIUNII DE COMENTARII PE site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro
  Utilizarea sau accesarea secțiunii de comentarii de pe site-ul https://ziarul.romania-rationala.ro reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii și condițiile ZIARUL ЯR, termenii și condițiile impuse de Facebook și de administratorii paginii de Facebook ZIARUL ROMÂNIA RAȚIONALA, inclusiv dreptul de a utiliza și distribui conținut / comentarii pe site-urile noastre web, servicii și produse ZIARUL ЯR.
  • ZIARUL ЯR nu este responsabil pentru declarațiile sau opiniile exprimate de terțe persoane în secțiunea de Comentarii.
  • ZIARUL ЯR își rezervă dreptul să șteargă oricare dintre comentariile înscrise pe această pagină, fără vreo notificare prealabilă. Vor fi șterse comentariile pentru:
   • *Conținut considerat abuziv, amenințător, agresiv, hărțuitor sau care ar putea încălca drepturile altor persoane(drepturile garantate de Constituția României).
   • *Conținut defăimător, jignitor, obscen, vulgar, care descrie sau instigă la acte de violență sau ilegale.
   • *Conținut prin care se exprimă ura față de alții, prin care se instigă la discriminare de orice fel (referiri la religie, rasă/etnie, sex, naționalitate sau convingeri politice).
   • *Upload-ul, atașarea sau distribuirea pe pagina de Facebook a ZIARULUI ROMÂNIA RAȚIONALĂ de link-uri, fișiere care conțin software și alte materiale protejate de legile referitoare la proprietatea intelectuală, atunci când utilizatorul respectiv nu deține drepturile corespunzătoare.
   • *Upload-ul, atașarea sau distribuirea unor fișiere care conțin viruși, a unor fișiere corupte sau alte tipuri similare de software.
   • *Oferte sau solicitări comerciale, mesaje de e-mail nesolicitate (spam), publicitate fără acordul administratorilor paginii de Facebook ZIARUL sau cereri pentru donații.

Această politică poate fi modificată în orice moment, fără notificare prealabilă.